Руснаците ще го отнесат, Путин им вдига цената на газа заради Европа

Цените на вътрешния пазар в Русия се вдигат рязко като компенсация за намаления износ

Новини
09:39 - 26 Март 2023
3316
Руснаците ще го отнесат, Путин им вдига цената на газа заради Европа

Депутати от комитета по енергетика към руската Дума предлагат да се повишат цените на природния газ на вътрешния пазар, за да се компенсира рязко намалелия износ на "Газпром" за европейския пазар, съобщава "Независимая газета", цитиран от СЕГА.

Шефът на комитета Павел Завални обясни, че дълги години вътрешният пазар се е субсидирал за сметка на експорта. Затова сега е настъпило време да се променят цените на газа за всички потребители, освен гражданите и жилищно-комуналните стопанства. Завални подчерта, че приоритет в борбата със срива с износа остава повишаването на потреблението на вътрешния пазар, като това трябва да стане чрез ускорена газификация на регионите и развитие на нефтохимическия отрасъл. В Русия все още има региони, които изобщо не са газифицирани, а на много места напоследък се стига до инциденти заради остаряла инфраструктура.

През февруари комитетът препоръча на правителството да създаде нов икономически модел за конкурентно ценообразуване за промишлеността, който да включва условието "взимай или плащай", както са международните договори на "Газпром". Икономисти предупреждават обаче, че подобни изменения ще ударят по джоба на всички руснаци, тъй като компаниите ще бъдат принудени да повишат цените.

"Независимая газета" припомня, че доходите "Газпром" от европейския пазар са били няколко пъти по-високи в сравнение с вътрешния при сравнително равни обеми доставки. Заради загубата на европейския пазар обаче компанията се лиши от голяма част от приходите си. През 2021 г. "Газпром" е продал на вътрешния пазар 274 млрд. куб. метра газ, за което е получил над 3 трилиона рубли. Износът за чужбина е бил 227,9 млрд. куб.м, като чистата печалба от тях е била 4 трилиона рубли. За миналата година износът падна с 46%, а чистата печалба на "Газпром" - със 72% в сравнение с 2021 г.

Засега опитите на "Газпром" да компенсира загубата на европейския пазар удрят на камък. Въпреки цялото ухажване, руският президент Владимир Путин не успя да убеди китайския си колега Си Цзинпин да подпише трети договор за доставка на газ по "Силата на Сибир"-2. "Газпром" планира да увеличи доставките в региона до 98 млрд. куб.м газ годишно към 2023 г. Въпреки че бе обявено, че всички параметри на договора са съгласувани, документ не бе подписан.

Ситуацията с износа е катастрофална за "Газпром", коментира пред "Ройтерс" източник от компанията, пожелал анонимност.