Руснак сред тримата най-богати милиардери във Великобритания

Леонид Блаватник е на 38-о място сред най-заможните хора в света

Новини
17:52 - 19 Май 2023
5384
Руснак сред тримата най-богати милиардери във Великобритания

Броят на милиардерите във Великобритания е намалял за първи път след кризата от 2007-2008 г., според новата класация на най-богатите хора във Великобритания Rich List на британския вестник Sunday Times.

„Класацията, която се оглавява от Гопичанд Хиндуджа и семейството му с рекордно състояние, оценено на 35 милиарда паунда - бележи първия спад в броя на милиардерите след финансовата криза от 2007-2008 г.“, пише вестникът.

Отбелязва се, че понастоящем в списъка има 171 милиардери, което е с шест души по-малко от 2022 г.

Общото богатството на британските милиардери е нараснало до почти 684 милиарда паунда, но, както се подчертава, това незначителното увеличение в абсолютно изражение спрямо миналата година е компенсирано от „двуцифрена инфлация“.

Кризата не подмина и семейството на британския премиер Риши Сунак, като цената на акциите на индийската компания Infosys, в която съпругата му Акшата Мурти притежава дял, падна с около 25%, отбелязва вестникът. Така състоянието на Сунак и съпругата му намаля за година с 201 милиона паунда.

Второ и трето място в новата класация заемат: ръководителят на транснационалната химическа компания Ineos, Джим Ратклиф и милиардерът с руски произход (а според други източници е роден в Украйна) Леонид Блаватник.

Леонид Блаватник е продал дела си в руския производител на алуминий „Русал“, освобождавайки се от последния си голям актив в страната, където е натрупал голяма част от своето състояние от 33,5 милиарда долара, съобщи Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Според източниците, Блаватник е продал акциите си през втората половина на миналата година. Неговият дял в „Русал“ е бил около 1,2 милиарда акции, с пазарна стойност в края на миналата годината, от около 610 милиона долара. По данни на Bloomberg Billionaires Index, Блаватник е на 38-о място сред най-богатите хора в света.