Русофили от всички страни, преброявайте се!

Политика
12:40 - 24 Септември 2020
3281
Русофили от всички страни, преброявайте се!

Нормално ли е в една държава да се създава партия, която да обединява в себе си граждани, харесващи друга държава? Явно да, след като лидерът на Национално движение "Русофили" Николай Малинов обяви, че до края на годината българските русофили ще регистрират своя партия, която ще се нарича "Възраждане на отечеството". Амбицията е новият политически проект да участва в предстоящите парламентарни избори.

Тази новина обаче доведе до много въпроси и коментари, провокирани от времето, в което се създава партията, както и събития, които директно или индиректно са свързани с нейното раждане. Lupa.bg се зае да проследи хронологично някои от тези събития, както и да припомни кои партии в България се обявяват за по-тясно сътрудничество с Русия, в което на практика няма нито нещо противоконстуционно, нито пък е в разрез с европейските политически ценности.

Според Конституцията на Република България "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт." А в Закона за политическите партии се казва: "Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения."

Както биха анализирали политолозите геополитическият сблъсък между Русия и САЩ дава своето отражение в различни региони по света, в частност и в България. Освен това по света съществуват не една и две партии, които не крият своята про-ориентация спрямо някои чужди държави.

Мнозинството от българите, без разлика от партийна принадлежност и идеологически симпатии, е положително настроено към Русия, показа в началото на годината проучване на Pеw Rеsеаrсh Сеntеr, проведено в 33 страни в целия свят. Според данните България е най-благосклонно разположената към Русия държава в Европа. В Зaпaднa Eврoпa 31% ca блaгocклoнни към руcкaтa cтрaнa. В Швeция прoцeнтът e caмo 12, в Хoлaндия 23, a във Вeликoбритaния 26. В Цeнтрaлнa и Изтoчнa Eврoпa пoзитивнитe нacтрoeния ca знaчитeлнo пo-виcoки. В Cлoвaкия пoзитивнитe нacтрoeния към руcкaтa cтрaнa ca 60%, a в Бългaрия 73%.

В България има две партии, които не крият проруските си позиции и близките си връзки с Москва - "Атака" на Волен Сидеров и АБВ на Румен Петков. Отделно в трите най-големи парламентарни политически сили - ГЕРБ, БСП и ДПС също има открити привърженици на Русия. Традиционно БСП винаги е подозирана за тайни връзки с Русия, но поне на публично ниво тя залага на евроатлантическата ориентация. 

В България съществуват и редица културни и обществени организации за приятелство с Русия като Форум "България-Русия" на Светлана Шаренкова, Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД на проф. Захари Захариев и др.

Четири политически формации са най-твърдите противници на руската политика - "Да, България", "Демократична България", ДСБ и новосъздаващата се партия на Цветан Цветанов "Републиканци за България", която се възприема за откровено проамериканска. Цветанов вече многократно обяви, че целта му е да противодейства на руското влияние в България.

Лидерът на бъдещата русофилска партия Николай Малинов заяви вчера в телевизионно интервю, че ценностите, които ни обединяват с Русия, са ценностите, които ще спасят България. По думите му бъдещата русофилска партия ще е естествено продължение на културното русофилство, на което той особено държал и ще е един вид надграждане.

Лидерът на Национално движение "Русофили" Николай Малинов ще оглави новата русофилска партия "Възраждане на отечеството"

Малинов, който точно преди година бе обвинен от прокуратурата в шпионаж в полза на Русия, ще напусне ръководството на движение „Русофили“, когато официално се регистрира новата партия. "Ще правя политически проект с тези русофили, които не са част от ГЕРБ, БСП, ДПС или други партии. Основната ни идея е мирът и сътрудничеството“, уточни Малинов. А преди дни на своето общо събрание делегатите от Национално движение „Русофили“ се ангажираха да противодействат на всички опити за въвличане на България във враждебни действия спрямо Русия.

„Когато започнах с русофилството, то беше срамежливо, а сега вече е един фактор в България. Има едно влияние, което показва на света, че Русия и България са заедно. След удара на прокуратурата се разбра, че без партийна защита това културно русофилство не може да съществува. Периодът на спокойното културно русофилство приключи“, така Малинов аргументира създаването на русофилска партия.

Миналия септември тогавашният зам.-главен прокурор Иван Гешев обяви, че е намерена докладна записка на Малинов, написана на руски език, за геополитическа преориентация на страната ни към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. "Ние концентрираме усилията си 5 основни направления”, пише в докладната записка.

Президентът на Русия Владимир Путин награди миналата година Николай Малинов с орден "Дружба"

Посочени са и конкретните направления - дейност на неправителствения сектор, създаване и поддържане на интернет сайтове, създаване на собствен телевизионен канал, създаване на влиятелен аналитичен център и създаване на партия. Според Малинов следва да се упражнява политическо влияние неявно, а "по таен начин". Предвижда се и създаването на влиятелен информационен канал или информационна агенция. В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

Според държавното обвинение Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации „Двуглав орел” на олигарха Константин Малофеев Института за стратегически разследвания на пенсионирания генерал от руското разузнаване Леонид Решетников. И на двамата руснаци миналата година бе наложена 10-годишна забрана за влизане в България. А Външно министерство изгони няколко руски дипломати, които според прокуратурата били шпиони. Последният случай е от вчера.

Традиционният събор на русофилите на язовир "Копринка" събира десетки хиляди всяко лято

Заплащането спрямо Малинов е извършвано под различни форми. От една страна е било предназначено за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика.

Миналата година пък руският президент Владимир Путин награди с орден "Дружба" председателя на българското Национално движение "Русофили". По случай руския Ден на народното единство, който се чества на 4 ноември, Владимир Владимирович удостои редица чуждестранни граждани на церемония в Кремъл. Орден "Дружба" се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите. 

У нас поради тази причина избухна скандал, а главният прокурор Сотир Цацаров даде на Инспектората на ВСС съдията от спецсъда Андон Миталов, който е пуснал русофил №1 в България Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития.

Светлана Шаренкова заедно с руския министър на външните работи Сергей Лавров

В НД "Русофили" обаче членуват личности от различни партии. Така например зам.-председателят на организацията Ваня Добрева е от БСП, а проф. Станислав Станилов и Явор Нотев са от "Атака". В "Русофили" е и десният кмет на Плевен Георг Спартански. Засега най-вероятно те няма да се присъединяват към новата партия, а ще останат част само от неправителствената организация.

Същевременно обаче в русофилската общност в България вече настъпи разцепление по линия на създаването на партия. Светлана Шаренкова, председател на Форум „България – Русия“ остро се противопостави на създаването на проруска партия. "Ако има такава идея, смятам, че това е провокация по отношение на русофилството, което е национална кауза. Партиите са свързани с управлението на България, докато русофилството е ценност. Не подкрепям такава партия. Категорична съм, че русофилството не трябва да се партизира“, категорична е Шаренкова, която е един от най-изявените русофили в България.

Източници на Lupa.bg твърдят, че партията на Малинов ще предизвика сериозно напрежение сред проруски настроените обществени личности и обикновени граждани, тъй като тя ще бъде използвана най-вече за лична защита на нейния лидер, който е обвиняем. А евентуално влизане в парламента би му осигурило депутатски имунитет.

Волен Сидеров пее с Йосиф Кобзон по време на предизборен концерт на "Атака"

Топлите си връзки с Русия никога не са криели лидерите на "Атака" Волен Сидеров и на АБВ Румен Петков. И двамата са чести гости в Москва, а партията на Сидеров откриваше и закриваше предизборната си кампания с руската естрадна легенда Йосиф Кобзон и с любимата група на Путин "Любе", които са гостували у нас и по покана на "Атака". Волен Сидеров беше традиционен гост на съборите на русофилите край язовир „Копринка”. "Атака" се опита да прокара многократно в българския парламент декларация за сваляне на санкциите на ЕС спрямо Русия, наложени заради Крим.

Румен Петков е чест гост на посланик Анатолий Макаров в руското посолство

Друг български политик, добре приет в Русия и със силни позиции в Москва е бившия вътрешен министър Румен Петков, който освен на политическите връзки залага и на културните. Той обаче разкритикува награждаването на Малинов с орден от Путин. "Награждаването на Николай е според мен гротеска, това е много голяма грешка на руския държавен глава", коментира миналата година лидерът на АБВ. В същото време Румен Петков непрекъснато критикува правителството, че не прави нищо за укрепване на икономическите връзки с Русия. Преди време той поиска Външно да уволни авторите на декларацията по повод изложбата за Втората световна война в Руския културен център в София. "България се държи като мек спусък срещу Русия, за да може Европа да оказва натиск върху страната", заяви Петков и каза, че Русия може да спре газта на цяла Европа. 

Предстои да видим как точно ще се развият отношенията между русофилите в България и ще стартира ли новата партия на Николай Малинов с раздори.