Рядък случай: Мъж с тежък обрив след обезболяващи лекарства

Лекари от УМБАЛ-Бургас спасили пациента, който преди това обиколил няколко лечебни заведения и му казвали "не си за нас"

Новини
17:18 - 02 Октомври 2024
1606
Рядък случай: Мъж с тежък обрив след обезболяващи лекарства

 Изключително рядък случай, както го определиха от УМБАЛ - Бургас, бе успешно разрешен от лечебното заведение. От пресцентъра на болницата разказват, че става дума за рядък страничен ефект, възникнал след прием на обезболяващи лекарства.

Той обаче бил разрешен от мултидисциплинарен екип в Университетската многопрофилна болница за активно лечение, след като пациентът преди това дълго се лутал в различни лечебни заведения. 

Пациентът постъпил с тежък обрив по цялото тяло, трудно преглъщане, болки в очите, с рани и мехури по лицето, гърдите, корема и краката.

В УМБАЛ-Бургас пациентът е приет във вътрешно отделение. Преди това търсил помощ в други болници, но

отвсякъде бил връщан с думите: "не си за нас",

разказва д-р Димитър Рибов, началник на вътрешно отделение и лекуващ лекар на пациента.

Следват множество микробиологични, серологични и образни изследвания, изследвания на кръв и урина, за кърлежови и инфекциозни болести. Те показват единствено насложена инфекция върху обрива, но не откриват причината за него. Пациентът е консултиран със специалисти по инфекциозни болести, кожни и венерически болести, ревматолог.

Въпреки съмненията, че става дума за кожно заболяване, това е категорично отречено от лекарите.

"Когато го приехме, никой не можеше да каже какво му има. Въпреки съмненията, че е кожно заболяване, се оказа, че не е това. Консултирахме се с началника на Отделението по кожни и венерически болести д-р Силвия Горанова, която в този момент беше на конгрес в чужбина. Тя предположи, че е възможно да е получил този рядък страничен ефект от обезболяващите, които пациентът е приемал и така се оказа", обясни д-р Рибов.