С Моцарт и Сен-Санс откриват сезона в Софийската филхармония

На диригентския пулт в зала "България" застава 28-годишният Еманюел Чекнаворян

Култура
14:44 - 01 Август 2023
2385
С Моцарт и Сен-Санс откриват сезона в Софийската филхармония

Софийската филхармония открива новия сезон на 10 септември с 40-ата симфония от Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония №3 "Органова" от Камий Сен-Санс, съобщават от Филхармонията.

На диригентския пулт в зала "България" застава 28-годишният Еманюел Чекнаворян, който преди месец дирижира Радиосимфониците на Виена.

Сред останалите оркестри, с които работи, са Виенер Симфоникер, Филхармонията на Грац, Виенският камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Франкфуртското радио, Оркестра Симфоника ди Милано, Симфоничният оркестър на Кьолн, Берлинският радио оркестър.

Симфония №40 от Моцарт е може би най-известната симфония на композитора и една от най-обичаните творби в цялата музикална история. Определят я като симфоничен връх в творчеството на композитора и е първата, написана в минорна тоналност. Наречена е "малката сол минорна" симфония и прави изключение с това, че има и менует. Днес тя е сред най-разпознаваемите класически творби.

Третата симфония на Камий Сен-Санс е посветена на Ференц Лист, починал около два месеца след премиерата. Неведнъж Сен-Санс е имал повод да изрази почитта си към Лист, на чиято професионална подкрепа винаги е можел да разчита. Например, премиерата на операта си "Самсон и Далила" във Ваймар Сен-Санс дължи единствено на безрезервното съдействие на Лист.