С табла и "Не се сърди, човече" релаксират мъчениците с чувалите в "Арена Армеец"

ОИК-София готова за вота, протоколът за общински съветници е дълъг 18

Новини
14:19 - 25 Октомври 2019
3273
С табла и Не се сърди, човече релаксират мъчениците с чувалите в Арена Армеец

Общинската избирателна комисия в София е готова с организацията за изборите, увери председателката Полина Витанова. "Това са най-сложният и най-тежък вид избор в ИК. На територията на Столична община той е още по-сложен и тежък, тъй като тук се провеждат 3, а на места и 4 вида избори”, посочи тя.

Протоколът за общински съветници е дълъг 18 страници.

В зала „Арена Армеец” ще се влиза през 3 входа, превозните средства ще спират точно пред входовете, за да не се налага членовете да носят тежките чували.

Витанова уточни, че изчакване със сигурност ще има, но към всеки член на Общинска избирателна комисия има сътрудник, който ще го подпомага, за да става всичко по-бързо.

Техническите сътрудници са около 140. Те ще подпомагат логистично ченовете на Секционните избирателни комисии, ще ги настаняват в залата по поредността на пристигането им, така че първите пристигнали са бъдат настанени в долната част за да не се налага и да отнема дълго време придвижването им до входа.

Трябва да приемем над 4800 протокола от секционните избирателни комисии, това е около 120 протокола на всеки член на ОИК, а протоколите са дълги и сложни, обясни Витанова.

През 2015 г. комисията била от 19 членове, сега общинска избирателна комисия е от 41.

В същото време са предвидени и някои разтоварващи занимания за членовете на избирателните комисии - в обособени кътове ще бъдат монтирани екрани, на които ще прожектират български филми. Има игри “Не се сърди човече”, табла, карти, с които да могат да уплътнят времето си по по-добър начин”, обясни Витанова. Предвидени са и 5 медицински пункта, ако се наложи да се оказва помощ и съдействие.