Събарят детската болница в София, изграждат нова

Все още не се знае дали конструкцията ще бъде разрушена механично или чрез контролиран взрив

Новини
17:49 - 14 Септември 2020
2228
Събарят детската болница в София, изграждат нова

Ще бъде изградена нова сграда на многопрофилна детска болница, а старата, в двора на Александровска болница, ще бъде съборена. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора.

Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на обществено обсъждане във ВМА за съдбата на лечебното заведение.

Чуха се различни мнения за това, дали да бъде разрушена съществуващата сграда или да бъде довършена. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов акцентира върху това, че каузата е обща.
"Наша обща отговорност е, да създам такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа", посочи здравният министър.

По думите на изпълнителния директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов, трябва да бъде създаден нов архитектурен проект: "Аз лично съм бил в скелето и съм видял, че вътре има сталактити, сталагмити, множество неща, които са изкорубени вътре".

Според автора на конструктивния проект на сградата от 1989 г. инж. Лазар Голев, сградата е здрава и може да се използва: "Първо трябва да се направи едно обследване. Трябва да се направят някои сканирания, да се огледат всички неща, де се провери марката на бетона. Аз съм сигурен, че всичко ще излезе".

Все пак старата сграда ще бъде съборена. Министър Ангелов съобщи, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително 6 месеца, което няма да повлияе на крайният срок за реализиране на проекта.

До една година може да започне изграждането на нова сграда за национална детска болница. Това каза пред журналисти Мая Пенчева, изпълнителен директор на "Главболгарстрой" - фирмата-изпълнител на обществената поръчка за проектиране и изграждане на сградата.

До края на тази година, по думите на Пенчева, е възможно да се разруши съществуващата сега конструкция, която е на територията на Александровска болница. Пенчева не посочи дали конструкцията ще бъде разрушена механично или чрез контролиран взрив. Тя пое ангажимент за прозрачност на процеса.

Събарянето няма да увеличи цената на проекта, която е 78 млн. лв. без ДДС, както и няма да се нарушат договорените срокове - 42 месеца, увери Мая Пенчева.