Сачева: Асен Василев е най-емоционалният финансов министър, той - "Да, така е."

ГЕРБ са чакали пенсионерите да измрат, хвърли бомба от трибуната социалният министър Георги Гьоков

Новини
13:14 - 21 Юни 2022
3562
Сачева: Асен Василев е най-емоционалният финансов министър, той - "Да, така е."

Бившият социален министър Деница Сачева захапа финансовия министър Асен Василев на най-уязвимата тема – пенсии. Основният й въпрос бе откъде ще се вземат пари за увеличение за парите за възрастните през 2023-а и 2024-а.

Това е най-емоционалният министър на финансите в най-новата ни история. Асен Василев за пореден път опита да внуши, че сме против увеличаване на пенсиите, констатира тя.

В рамките на управлението на Борисов средната пенсия нарасна до 200 лева, беше дадена и добавката от 50 лева. Винаги сме имали предвид, да имаме финансовата устойчивост на системата. Един финансов министър твърди че едва ли не трябва да го пренебрегнем, заяви Сачева.

Искам да попитам Асен Василев, при увеличение на пенсиите откъде ще се вземат средствата за 2023-а -2024-а? Знам опорките за инфлацията и кражбите. нека финансовият министър даде тригодишната бюджетна прогноза, за да знаем дали ще се взимат още заеми, за да се изплащат пенсиите, призова Сачева.

Предлагаме 15 % увеличение на пенсиите и добавка от 60 лева да остане. Добавките да се трансформират в социална помощ, добави тя. 

Минималният размер да е 430 лева. Предложените промени за 1 октомври да отпаднат, защото не са съгласувани.

Защо България е на 20 място по най-висока инфлация на храните и защо с 22,7 % са поскъпнали храните, а в Украйна инфлацията е много по-ниска. Защо държава във война има по-ниски цени на храните, ако е вярно, че управлявате добре?, попита Сачева.

Провокиран, в спора за пенсиите се намеси социалният министър Георги Гьоков. Той омаловажи заслугите на ГЕРБ, като заяви, че да, нараствала е някаква пенсия за 4-те години, но това няма как да не стане. Но 2009-2011 пак управляваше ГЕРБ при един финансов министър с постна пица, който направи осъвременяване в нарушение на законодателството, удари по Симеон Дянков социалният министър.

2017-2019-а вие приложихте някакви странни правила в нарушение на законодателството. Откъде ще се вземат парите – вие като сте внесли предложение за увеличение на пенсиите, защо не кажете откъде да се вземат парите?, попита той ГЕРБ.

Може би сте права, че съм емоционален министър, но когато става дума за най-уязвимите групи, няма как да не съм емоционален. А вие трябва да се извините за 12-годишната си грешка, заяви от трибуната финансовият министър Асен Василев.

ГЕРБ си отива при минимална пенсия 300 лева, а от 31 март досега, минималната се качи на 467 лева – 167 лева е увеличението за 12 месеца, отчете цифрите той.

За 12 години не успяхте да направите това, което нашите "некадърни правителства" не направиха за 12 месеца, отсъди Василев.

Как ще финансираме? Делът на пенсиите от дела на БВП е 10,4 на сто. Средният дял в ЕС е 12,7 процента. Въпреки увеличенията, няма как да постигнем европейския дял. Няма как да им дадем това ,което са изработили, каза Василев.

Няма как за 1 година да се наваксат 12 пропуснати години. Нито държавата ще фалира, нито ще имаме проблеми. Има възможности да се увеличат плащанията, бюджетът може да ги поеме Защото парите не отиват в кюлчета и касички, а отиват при пенсионерите.

Ако трябва да избирам между кюлчета и пачки е нулев бюджетен дефицит и достоен живот – избирам пенсионерите да живеят достойно, заключи Василев.