Сачева обяви нова помощ за родителите

За деца до 14 г. се отпуска минималната заплата - 610 лева

Новини
12:10 - 25 Ноември 2020
1595
Сачева обяви нова помощ за родителите

Нова помощ за родителите, които са принудени да гледат децата си вкъщи заради затворените училища и детски градини обяви на извънредния брифинг днес социалният министър Деница Сачева.

Тя посочи, че родителите ще имат нужда от подкрепа, защото училищата и детските градини ще отворят след Нова година, заради коледните ваканции.

"Продължават мерките 60/40, 80/20, Патронажната грижа за карантинираните. За родителите, които ще трябва да гледат децата си в този период има нова помощ с променени критерии за достъп", припомни министърът.

"Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение, ще могат да получат целева помощ от държавата заради въведените ограничителни мерки срещу COVID-19. Доходната граница вече е равна до 150 на сто от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева. Друго облекчение е, че определянето на средномесечния доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу COVID-19".

"Заявление-декларациите за помощта ще се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата. За семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв. За семейства с две и повече деца нейният размер ще е 150 на сто от минималната заплата - 915 лв. през настоящата година. За изплащането на помощта през 2021 г. са предвидени 73 млн. лева", обясни министърът.

"Хората могат да видят условията на сайта на АСП", каза министър Сачева. И обясни, че ще бъдат подкрепени доста родители, тъй като голяма част от тях вече са използвали своите платени отпуски.

"В готовност е и Агенцията по заетостта със схемата за детегледачки - родителите в заетост ще могат да кандидатстват за детегледачки".

"Днес на заседание на МС е приета новата мярка за затворените бизнеси, обсъдена още при издадените заповеди на местни органи за затваряне на нощни заведения", каза още министърът.

"Това е постановлението за определяне на реда и условията за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена със заповед на държавен орган. Работещите, осигурени на осемчасов работен ден, ще разчитат на 24 лева на ден. Още в петък, когато излезе в Държавен вестник постановлението, ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията по заетостта всички условия и документи, като за тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник", съобщи Сачева.

Тя ще се изплаща директно на работещите и служителите. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците, а работниците ще трябва да са в неплатен отпуск. Трябва да се предоставят и банковите им сметки, така че средствата да се превеждат директно на тях.

"Отделеното за мярката е 50 милиона лева за 50 000 души. Мерките, приети днес, засягат общо 356 000 души. Най-вероятно обезпечаването на всички мерки ще ни струва между 350 и 400 милиона лева. Постановлението днес е за първите 50 000, но имаме готовност, ако се наложи, да увеличим бюджета на това постановление", посочи Деница Сачева.

"До момента са изплатени 59 081 възнаграждения от по 1000 лева на медицински специалисти на първа линия, обхванати са почти 18 000 лекари и медицински специалисти. Ще бъде продължена подкрепата за общопрактикуващите лекари, така че със средствата, които приехме на предпоследния МС, увеличението на средствата за лекари става 240 милиона вече", каза министър Сачева и допълни, че с тези средства ще се достигне до 80 000 възнаграждения, които ще бъдат в 170 лечебни заведения.