Съд касира избора за кмет на Омуртаг

Имало е подмяна в една от секциите, общо 32 протокола са счетени за фалшиви

Новини
15:49 - 19 Май 2024
3502
Съд касира избора за кмет на Омуртаг

Търговищкият административен съд касира избора за кмет на община Омуртаг Ешреф Ешрефов. Поводът са нарушения, свързани с преброяването, сортирането, отчитането и съхраняването на бюлетините. Имало е подмяна в една от секциите, общо 32 протокола са счетени за фалшиви. Решението подлежи на обжалване, пише sega.bg.

Ситуацията в Омуртаг е много странна, като сегашното решение е незначителна част от него. Изборът на Ешрефов от последния вот веднъж вече бе касиран след жалба на ДПС - но с решение не да има нови избори, а бюлетините да бъдат преброени пак. Те отново показаха успех на Ешрефов, той се закле втори път. А го стори под мярка домашен арест (пуснат за няколко часа да отиде в административната сграда за церемонията), защото паралелно бе обвинен за участие в ОПГ с брат си, баща си и един от зам.-кметовете (разследват се за далавери при обществени поръчки с дърва).

Казусът с организираната престъпна група тече и в момента, четиримата са с мерки за неотклонение. Роднините са в листите на партията на Иван Гешев - формацията твърди, че имат имунитет, следва да бъдат пуснати; но на няколко съдебни заседание бе счетeно, че имунитетът важи само за кандидати, срещу които са започнали действия след издигането им като кандидати. А всичките тези екшъни стартираха в Омуртаг веднага след местните избори през есента. 

 Сегашното касиране явно е по паралелна жалба. А самата община се управлява от арестуван човек.