Съд забрани " Телеграм " в цяла Испания

Това е четвъртата най-използвана услуга за съобщения в страната, а рестриктивните мерки идват след неяснотите за пиратското съдържание и фалшивите профили

Новини
14:40 - 24 Март 2024
5506
Съд забрани "Телеграм" в цяла Испания

Използването на социалната мрежа "Телеграм" на територията на Испания спира временно от понеделник след решение на съдия Сантяго Педрас от Audiencia Nacional. Това е съд в Мадрид, който има юрисдикция в цялата страна и е както както апелативен, така и инстанционен по чувствителни случаи.

Решението на съдия Педрас бе взето, след като големи медийни компании подадоха жалби, че "Телеграм" позволява на потребителите да качват тяхното съдържание без разрешение. И докато тези твърдения бъдат разследвани съдът блокира услугите на приложението в Испания, като задължение за блокирането имат мобилните оператори в страната.

Съдията издал заповедта за блокиране, след като от седалището на компанията във Вирджинските острови не отговорили на съдебно искане от юли 2023 г. То бе за информация, с коята да се идентифицира кой стои зад акаунтите, които качваха в "Телеграм" пиратско съдържание. И след като от компанията нямаше съдействие, съдията е издал заповедта като „предпазна мярка“.

Групата за защита на правата на потребителите Facua определи решението на съдия Перес като "непропорционално" и заяви, че то ще причини "огромни щети" на милиони потребители на платформата.

"Това е все едно да блокират интернет, защото има уебсайтове, на които незаконно се помещава съдържание, защитено с авторско право", заяви генералният секретар на Facua Рубен Санчес.

"Телеграм" (Telegram) е четвъртата най-използвана услуга за съобщения в Испания, според органът по надзор на конкуренцията CNMC. Той е използван от почти 19% от испанците. Самата социална мрежа твърди, че има 700 млн. активни потребители месечно по целия свят.

Досега през годините след създаването си през 2013 г. (от братята Николай и Павел Дурови - Павел е основател на руската социално-медийна платформа ВКонтакте) "Телеграм" имаше проблеми с блокиране в редица страни по света - от Бразилия до Сомалия.