Съдът гледа делото по жалбата на Ваня Григорова за избора на столичен кмет

Новини
16:25 - 20 Юни 2024
2570
Съдът гледа делото по жалбата на Ваня Григорова за избора на столичен кмет

Административният съд в София даде ход на делото по жалбата на Ваня Григорова, в качеството ѝ на кандидат за кмет на Столична община и „БСП за България", срещу решението на Общинската избирателна комисия за избор на кмет на Столична община.

Съдът обяви седемдневен срок за решаване на делото за оспорване на местните избори.

На днешното заседание бяха изслушани три вещи лица. Те представиха повторна експертиза във връзка с данните от машинното гласуване. Съдебният състав отказа разпит на представители на „Информационно обслужване" и на „Сиела Норма" на миналото заседание.

Адвокатът на Ваня Григрова, страна по делото, поиска от съда да уважи жалбата и да приеме процеса за избор на кмет на София за незаконосъобразен. Адвокатът Милка Христова допълни, че считат, че това е установено по безспорен начин и че са налице доказателства за признаването на избора като недействителен.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) смятат, че установеният изборен резултат е правилен и законосъобразен. От ОИК допълниха, че представените експертизи са доказали, че има неотчетени гласове за Васил Терзиев, но не и за Ваня Григорова.

Адвокатът на Васил Терзиев посочи, че не са доказани съществени изменения и допълни, че разликата в гласовете е в полза на Терзиев, пише БТА.

Съдът задължи заинтересованите страни да изплатят 5227 лв. разноски за представената експертиза в 10-дневен срок.