Съдът нареди експертиза на всички протоколи от изборите в София

До момента е ясно, че в хартиените книжа са вписани по-малко гласове и за двамата основни претенденти

Новини
09:12 - 28 Януари 2024
4176
Съдът нареди експертиза на всички протоколи от изборите в София

Административен съд София-град е назначил нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат анализирани протоколите от всички 1639 избирателни секции в столицата. В делото по жалбата на Ваня Григорова, в качеството й на кандидат за кмет на Столична община, са били анализирани само 313 секции и съдия Галин Нестеров решава, че това е недостатъчно. 

15 от флашките с резултатите от проверените секции не са открити. ЦИК твърди, че ги съхранява в мазе, но не може да ги открие. Вещите лица установяват, че флашките, които съхраняват изборните резултат, нямат квалифициран електронен подпис - т.е., те имат електронен подпис, но могат да се манипулират след вкарването на данни. Но няма доказателства, че флашките са манипулирани

От проверените секции се доказва, че в хартиените протоколи има разлика в гласовете - вписани са 541 гласа по-малко за Ваня Григорова и 196 гласа повече за кмета Терзиев. Тази разлика не мое да повлияе на крайния резултат. 

В протокола на ОИК няма вписани сигнали за проблеми в изборния ден на протоколите от СИК, въпреки че по време на гласуването са подадени десетки сигнали.
Новата съдебно-техническа експертиза трябва да бъде готова до 15 март, когато е насрочено следващото заседание по делото