Съдът решава за регистрацията на Демокрация, права и свободи - ДПС след 14 часа днес

Новини
13:14 - 12 Септември 2024
1197
Съдът решава за регистрацията на Демокрация, права и свободи - ДПС след 14 часа днес

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе в срок, след 14:00 часа по делото образувано по жалба на Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за отказ за регистрация на коалицията за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

Адвокат Георги Атанасов поиска от съда да отмени решението на ЦИК, защото е незаконосъобразно.

Защитникът поиска да бъдат призовани като свидетели Цветозар Томов и Росица Матева за установяване на факти относно пречките за започване на регистрация за изборите на 2 септември, но съдът отхвърли искането, както и искането да се направи експертиза за доказване, че не е имало никога електронна платформа и услуги за регистрация за изборите.

Пред медиите адвокат Атанасов посочи, че би следвало вчерашното решение по делото за регистрация на коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало" да не е обвързващо за настоящия съдебен състав. „Той обаче ги приема за обвързващи", добави Атанасов.

Вчера ВАС отмени като незаконосъобразен отказът на ЦИК да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в изборите за народни представители.

Адвокат Атанасов посочи още, че никога не е имало електронна регистрация за участие в избори, като отчете, че коалицията, която представлява, е била първа на съответното място за регистрация, съобщи БТА. 

По думите на Георги Атанасов законът не забранява на ЦИК да регистрира и коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС", ако ВАС отмени решението на комисията за регистрацията и така да бъдат регистрирани и двете коалиции с участието на ДПС в тях.

Делото днес бе разпределено на същия съдебен състав, който вчера разгледа и реши делото на коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало", но по искане на жалбоподателя коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" съставът си направи отвод и бе определен друг съдебен състав.