Съдът решава за регистрацията на ДПС - Ново начало до 14 часа днес

Новини
11:50 - 11 Септември 2024
984
Съдът решава за регистрацията на ДПС - Ново начало до 14 часа днес

Върховният административен съд до 14 ч. днес ще се произнесе по жалбата на ДПС - Ново начало срещу отказа на Централната избирателна комисия да бъде регистрирана за участие в парламентарните избори на 27 октомври. 

Адвокатите на коалицията Светлин Панов и Александър Ангелов поискаха съдът да задължи незабавно ЦИК да впише тази формация. Те посочиха три аргумента. Първият е, че коалицията е създадена на 27 август за разлика от другата коалиция Демокрация за права и свободи - ДПС, която е учредена на 29 август. 

"Тоест няма как партията ДПС да участва във втората коалиция, която е създадена по късно", посочи адвокат Панов. Както е известно една партия може да участва само в една коалиция. 

Вторият им аргумент е, че коалицията ДПС - Ново начало е подала своите документи в ЦИК по-рано от другата коалиция, която пък е свързана с почетния председател Ахмед Доган. Това е станало с електронните подписи на упълномощените да подадат документите. И третият аргумент е, че парламентарната група на ДПС е дала съгласие да бъде използвано името й в коалицията. 

В началото на заседанието съдът съобщи, че тази сутрин в 9:06 ч. е постъпила молба заявление от Джевдет Чакъров, с която той иска да не се гледа делото и да бъде изтеглена жалбата, както и партията ДПС от коалиция Движение за права и свободи - Ново начало. 

Магистратите приеха, че тази жалба е недопустима, тъй като излизането от коалиция става по друг ред, освен това в настоящото дело страни са само коалицията ДПС - Ново начало и ЦИК, а не отделна партия от коалицията. Така, че няма как партия самостоятелно да встъпи в процеса. 

На днешното заседание нямаше представител на ЦИК. Утре ВАС ще гледа пък жалбата на коалиция Демокрация за права и свободи - ДПС срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана.