Съдът реши да екстрадира в Румъния Елена Удря

Новини
18:50 - 10 Юни 2022
2650
Съдът реши да екстрадира в Румъния Елена Удря

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря ще бъде екстрадирана в Румъния, където трябва да излежи присъда от 6 г. заради корупция. Това реши тричленен състав на Софийския Апелативен съд (САС) с председател Пламен Дацов. 

Искането за това бе отправено от Румъния във връзка с издадена Европейска заповед за арест по повод произнесена ефективна присъда от 6 години затвор за Удря по обвинение в корупция в родината й.

Удря следва да бъде предадена на румънските власти, тъй като има всички основания за това и липсват доказателства, че при връщането й в родината нейните права и човешки свободи ще бъдат нарушени, мотивираха се магистратите.

„Не беше лесно за нас да вземем това решение и не защото някой се е опитал да повлияе решението на съда, а защото направихме необходимото да изясним всичко възможно по този случай“, заяви след решението докладчикът по делото съдия Светла Букова.

Според адвокатите на Удря, процесът срещу нея в Румъния е бил политически, а присъдата й – произнесена от незаконен състав на съд, тъй като в него е имало член-съдия, който не е положил клетва за съдия в Румъния. Цитираният член-съдия на състав, който не бил положил клетва, вече не работи в румънския съд, но не защото е освободен по някаква причина, а защото се е пенсионирал, констатираха българските съдии.

Защитата й поиска тя да остане в България. Според него бившата румънска министърка не е имала справедлив съдебен процес в родината си,както и подходящи условията в затвора.

В началото на заседанието Удря поиска да направи преюдициално запитване. В него тя иска Съда на Европейския съюз в Люксембург да се произнесе, дали българският съд има доказателства, че в Румъния ще бъдат нарушени нейни човешки права. И на база това решение да бъде отказана екстрадицията в родната ѝ страна.

Удря посочи, че изчакването на това решение ще отнеме време и поиска да бъде освободена от ареста. Искането ѝ обаче не бе уважено от Софийски апелативен съд.

След съвещание съдебният състав отказа да отправи подобно питане. Апелативните съдии  посочиха, че съдът в Люксембург вече се е произнасял по такъв въпрос и в този смисъл делото за екстрадицията на Удря е изяснено. 

 “Надявам се да има справедливо правосъдие в България, което нямах в Румъния”, каза тя след поредното  заседание в сряда. Тогава бе разпитана и Ингрид Мокану, която е била директор на дирекция в правосъдното министерство на Румъния и впоследствие е обвинена за извършено престъпление, поради което временно е била в една килия в румънския затвор заедно с Елена Удря. Пред съда свидетелката разказа за лоши условия в местата за лишаване от свобода в Румъния. Елена Удря бе заловена у нас на път за Гърция, където е търсила политическо убежище.

Снимка: Агнес Методиева