Съдът в Босна и Херциговина отмени учебна програма в Сърбия

В мотивите на решението си магистратите казват, че въвеждането на тези часове води до опасност от още по-голяма сегрегация и разделение между учениците от различен етнически произход

Новини
12:01 - 12 Октомври 2024
7595
Съдът в Босна и Херциговина отмени учебна програма в Сърбия

Конституционният съд на Босна и Херцеговина отмени част от учебната програма в началните училища на Република Сръбска, защото в нея осъдени сръбски военнопрестъпници от войната през 1992 – 1995 г. са представени като герои, съобщи Ройтерс.

Министерството на образованието на Република Сръбска, една от съставните единици на Босна и Херцеговина, въведе от септември учебни часове, посветени на войната в Босна и нейните причини от сръбска гледна точка.

В учебния материал политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич и военният им лидер Ратко Младич, и двамата осъдени на доживотен затвор за военни престъпления и геноцид от международния трибунал за бивша Югославия в Хага, са представени като исторически фигури, дейността на които е позволила създаването на Република Сръбска.

На заседание вчера съдът реши незабавно да отмени часовете, посветени на войната и създаването на сръбската съставна единица. Конституционният съд беше сезиран от 13 депутати в националния парламент.

В мотивите на решението си съдът казва, че въвеждането на тези часове води до опасност от още по-голяма сегрегация и разделение между учениците от различен етнически произход.

На практика обаче Kонституционният съд има ограничени възможности да наложи изпълнението на решението си. Република Сръбска вече оттегли сръбските съдии от съда в знак на протест срещу продължаващото участие на чуждестранни съдии в него по силата на Дейтънското споразумение, а сръбските лидери заявиха, че не признават решенията му.

Босненските сърби и в миналото са отказвали да изпълнят решения на съда, а лидерът им Милорад Додик, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за нарушения на Дейтънското мирно споразумение, многократно е призовавал за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина и за обединението ѝ със Сърбия.

Във войната в Босна загубиха живота си над 100 хиляди души, а около 2 милиона бяха принудени да напуснат домовете си. Конфликтът завърши с Дейтънското споразумение, което раздели страната на две съставни единици – доминираната от сърбите Република Сръбска и федерацията на бошняците (босненските мюсюлмани) и хърватите.