Съдът в Дупница остави в ареста обвиняем за закана за убийство

Новини
18:50 - 16 Октомври 2024
5679
Съдът в Дупница остави в ареста обвиняем за закана за убийство

Районната прокуратура в Кюстендил ръководи разследване по дело за незаконно влизане в чужд имот, закани с убийство и причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София.

По искане на Районна прокуратура – Кюстендил, Териториално отделение – Дупница, съдът в Дупница определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж с инициали И.И., привлечен в качеството на обвиняем за извършени от него престъпления. Мъжът на 54 години е влязъл в чужд имот в Бобошево, като прескочил оградата, прекосил двора и проникнал в къщата през входната врата. Намерил стаята, в която се намирала съпругата му и ѝ се заканил с убийство. Нападнал с нож мъжа, с който жената била, като му нанесъл порезна рана в областта на крака и му се заканил с убийство. 

За случилото се бил подаден сигнал на телефон 112. Извършителят бил задържан от полицейските служители в Дупница.

В хода на разследването по делото е установено, че обвиняемият И.И. от години работел в Италия, като често се връщал в страната. През август 2024 г. съпругата му съобщила за желанието си да се разделят, което той възприел. В началото на септември двамата се уговорили за среща в Дупница, за да обсъдят развода. Още с влизането на жената в жилището им обвиняемият ѝ нанесъл побой. След случилото се пострадалата била прегледана и освидетелствана от лекар, но не съобщила за упражненото спрямо нея насилие на органите на реда. Действията по производството продължават под надзора на прокуратурата.

Съдът приема, че е налице реална опасност от извършване на друго престъпление, предвид краткия период от време, в който са извършени деянията, наличието на данни за усложнена и планирана престъпна дейност, свързани със снабдяване предварително с нож, а и с шапка и ръкавици, каквито са намерени у него, според показанията на полицейския служител, задържал обвиняемия пред дома му. 
Макар мъжът да е с чисто съдебно минало, и без каквито и да е противообществени прояви, и да се ползва с добро име в обществото и населеното място където живее, следва да се отбележи, че поведението му се е променило драстично, именно след фактическата раздяла със свидетелката и узнаването, че същата живее на семейни начала с друг мъж, посочиха от съда в Кюстендил. 

Определението подлежи обжалване и протест.

БТА припомня, че при друг случай в Дупнишко на 14 октомври районният съд взе мярка за неотклонение ,,парична гаранция” в размер на 2000 лв., по отношение на 31-годишен мъж от Рила. Той е привлечен от Районна прокуратура като обвиняем за причиняване на лека телесна повреда на жената, с която живее на съпружески начала, в условията на домашно насилие и за нарушаване на заповед за незабавна защита срещу домашно насилие.