Съдбата целуна Франция: Пореден автогол в края прати "петлите" на четвъртфинал

Без вкаран гол от игра в четири мача, този отбор е сред най-добрите осем

Актуални новини
21:10 - 01 Юли 2024
3803
Съдбата целуна Франция: Пореден автогол в края прати "петлите" на четвъртфинал

Франция е на четвъртфинал на Евро 2024, след като победи с 1:0 Белгия в Дюселдорф. Мачът мина без големи емоции и някакви чисти голови положения, а бе едно голямо дебнене и изчакване на момента за удар от двата отбора.

И както често става в такъв двубой, не решава някакъв гениален миг, а един малък детайл, дело и на спортното щастие. Или късмет, или съдба... както искате го наречете... Но си избра Франция.

В 85-ата минута Рандал Коло Муани изстреля топката леко и безобидно по диагонала, като тя вероятно отиваше спокойно в ръцете на вратаря Кастеелс. Но ветеранът Ян Вертонген сложи крак и я отклони достатъчно, че да излъже стража и да влети в мрежата.

Записаха го като автогол, но дали щеше бъде данен на Коло Муани този гол - няма голямо значение. Толкова автоголове видяхме вече на европейското, че вероятно няма изненада пак да е на сметката на Вертонген. Но беше момент на невероятен малшанс за белгийския бранител.

А Франция... какво да кажем. Четири мача на Евро 2024, нито един вкаран гол от игра. Два автогола за 1:0 над Австрия и 1:0 над Белгия, попадение от дузпа за 1:1 с Полша, 0:0 с Нидерландия... Но този тим е на четвъртфинал.

Мачът в Дюселдорф бе разочароващ като зрелище, но не и като тактическо надиграване.

Битката започна остро, като в първите 22 минути  реферът от Швеция Ниберг показа три жълти картона за френски играчи в първите 22 минути. След това играта се поукроти, но положенията пред двете врати продължиха да липсват.

Франция натискаше и търсеше по-активно попадението, Белгия се прибра и чакаше да удари на контраатака.

Три опасни удара на Орелиен Чуамени притесниха Кастеелс, Мбапе - отново с маска на лицето, проби и стреля по диагонала опасно, но все извън целта.

А страхотен пас на Де Бройне изведе Караско сам срещу вратаря в средата на второто полувреме, но опитният нападател се забави, бе настигнат и ситуацията отлетя.

После самият Кевин де Бройне стреля много мощно от дъгата на наказателното поле, топката отиваше към ъгъла, но Майк Менян спаси чудесно. И само секунди по-късно топката бе в мрежата отсреща, след като Вертонген сложи крака си на неточното място в неточния момент.

"Петлите" отиват на четвъртфинал в Хамбург на 5 юли от 22 часа, където съперник ще е Португалия или Словакия. Тези два отбора играят по-късно тази вечер.

А успехът, отново пестелив и само с един гол, е добра поличба за френските мечти. Защото когато бият този съперник на финали на голямо първенство, те обикновено стигат далеч. През 1984-а победата с 5:0 бе по пътя към европейската титла. Две години по-късно трасира пътека към световен бронз.

През 2018-а Белгия бе победена на полуфинал, а тимът на Дешан вдигна титлата от Мондиала в Русия. А преди 3 години отново успех над белгийците постла за злато в Лигата на нациите.