Съдбоносно решение: В Париж търсят изход от войната в Газа

В първата фаза боевете трябва да спрат за 30 дни, според публикация на „Ню Йорк таймс“. През това време „Хамас“ трябва да освободи жени, възрастни и ранени заложници

Новини
09:56 - 28 Януари 2024
2549
Съдбоносно решение: В Париж търсят изход от войната в Газа

Преговори за осигуряване на прекратяване на огъня и освобождаване на останалите 136 израелски заложници в Газа трябва да се проведат днес в Париж, предаде ДПА. Ще бъде обсъден проект, изготвен от американските посредници са въз основа на предложения на Израел и на палестинската въоръжена групировка „Хамас“, съобщи снощи в. „Ню Йорк таймс“. 

Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати шефа на ЦРУ Уилям Бърнс в френската столица за днешните разговори с представители на Израел, Египет и Катар.

Според американски служители, пожелали анонимност, преговарящите изразяват "предпазлив оптимизъм, че окончателното споразумение е близо".

Позовавайки се на американски правителствени кръгове, изданието пише, че сделката може да включва това „Хамас“ да освободи повече от 100 заложници в замяна на прекратяване на военните операции на Израел в ивицата Газа за около два месеца.

В първата фаза боевете трябва да спрат за 30 дни, според публикацията на „Ню Йорк таймс“. През това време „Хамас“ трябва да освободи жени, възрастни и ранени заложници. Същевременно двете страни трябва да договорят втора фаза, в която израелски мъже и войници, взети за заложници, ще бъдат освободени в замяна на още 30 дни прекратяване на огъня.

В същото време се заговори за по-всеобхватен план от 5 точки на Обединеното кралство, който определя пътя за създаването на палестинска държава. Инициативата е на британския външен министър Дейвид Камерън и включва незабавно спиране на военните действия. Решението ще бъде използвано, за да се осигури освобождаването на заложници, задържани в Газа, и за преговори за постоянно прекратяване на огъня, каза високопоставен британски служител пред "Файненшъл Таймс".
Планът предлагал ясен „политически хоризонт“ за създаването на палестинска държава заедно с Израел и формирането на технократско палестинско правителство, което да управлява окупирания Западен бряг и Газа след войната. Лидерите на Хамас ще могат да напуснат безпрепятствено Газа.