Садио Мане: Когато играя с Байерн, никой няма да работи в Сенегал

Спорт
17:57 - 04 Юли 2022
3013
Садио Мане: Когато играя с Байерн, никой няма да работи в Сенегал

Садио Мане е убеден, че никой няма да работи в Сенегал, когато играе за Байерн Мюнхен, тъй като е толкова популярен в родината си.

30-годишният футболист подписа тригодишен договор с шампионите на Бундеслигата след преместването си от Ливърпул и в момента е на почивка в Майорка, преди да се присъедини към новите си съотборници след няколко дни.

След като построи болница, училище и джамия в родния си град Бамбали, както и помогна за осигуряването на високоскоростна интернет връзка и нови лаптопи за други учебни заведения, в допълнение към предоставянето на икономическа помощ на местните семейства всеки месец - наред с много други жестове - Мане отдавна е герой в Сенегал.

Този статут достигна нови нива през януари тази година, когато той поведе националния отбор към спечелването на Купата на африканските нации за първи път в историята. 

В резултат на това столицата Дакар застина, тъй като хиляди хора посрещнаха играчите на парада с техния открит автобус, като в продължение на няколко часа почти не му позволиха да напредне. Феновете се катереха по стълбове за осветление, дървета и всичко, което можеха да намерят, само и само да зърнат своя отбор.

На този фон не би трябвало да е изненада, когато Мане заяви пред вътрешния медиен канал на Байерн, че "когато играя футбол, у дома никой не ходи на работа. Всички седят пред телевизора."

Това не беше мислено високомерно: въпреки че е най-добрият голмайстор на страната си за всички времена (33 гола) и настоящ играч на годината в Африка, Мане се слави със своята скромност. В едно вирусно видео с него в интернет той дори прави забележка на фен, който го нарича "краля".

"Семейството ми никога не беше доволно от мен, защото футболът беше по-важен за мен от училището", казва той. 

"Родният ми град е много малък. Там е невъзможно да станеш професионален футболист. Но аз някак си имах усещането, че мога да успея. Последвах мечтата си и семейството ми разбра, че е безсмислено да се опитва да ме спре да играя".

Това е решение, за което те няма да съжаляват. 

"Когато успях да се реализирам като професионалист, нещата напълно се промениха в положителна насока. Когато играя, това е почти като почивка у дома. Това ще бъде особено вярно тук, в Мюнхен. Когато играя за Байерн, никой в цял Сенегал няма да ходи на работа".