Съдия: Георги Гергов е собственик на Пловдивския панаир

Новини
13:59 - 16 Май 2023
2779
Съдия: Георги Гергов е собственик на Пловдивския панаир

Съдия Симеон Захариев се произнесе по жалбата на Георги Гергов и отмени отказа на Търговския регистър и дава задължителни указания вписването на апорта по партидата на "Пълдин Туринвест" да бъде извършено.

Това съобщи във "Фейсбук" общинската съветничка от ДБ Веселина Александрова.

Въпреки че в решението пише, че е необжалваемо, налична е съдебна практика, която допуска обжалване от страна на Агенция по вписванията.

Предвид значимостта на засегнатия обществен интерес по казуса с Международен панаир Пловдив разчитам, че Агенцията ще направи възможното, за да го опази и ще инициира обжалване на решението на Окръжен съд Пловдив, призова Общинската съветничка от ДБ.

През ноември 2022 г. бизнесменът Георги Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест"

и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Гергов посочи, че е готов да дари на общината площ в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ти приложи и през 2017 г., припомня news.bg.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В края на месец април прокуратурата също подхвана казуса с Пловдивския панаир.

От своя страна кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че няма да коментира темата заради разследването на прокуратурата. Димитров, който беше издигнат за поста от ГЕРБ, има основна роля в по-бързото приключване на сделката на Гергов за Панаира.

Той реши да не обжалва ключово съдебно решение по казуса, което позволи да се задейства вписването на сделката в Търговския регистър.

Нямам никакви притеснения от проверката на прокуратурата във връзка с акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Проверки от всякакво естество се правят постоянно и това е хубаво. Костовата приватизация тя касае и Панаира, не съм го продал аз на Георги Гергов. По това време Корнелия Нинова е зам.-министър на икономиката. Така кметът на Варна Иван Портних коментира пред БНР темата за започнато досъдебно производство по казуса с акциите.

Той каза, че ако акциите на Варна в Панаира представляват интерес за някого и са му важни, може да ги купи. По думите му тази възможност е пропусната от държавата, когато Нинова е министър на икономиката в правителството на "Промяната". Акциите са оценени на 16 млн. лева, а това за държавата е нищо, тези пари могат да бъдат използвани целево.

Лично казах на кмета на Пловдив и на ОбС - вземете решение, изтеглете един кредит, щом е толкова важно за Пловдив, посочи Портних.