Съдия Миталов невинен за ВСС

Новини
13:39 - 31 Август 2021
1847
Съдия Миталов невинен за ВСС

След два часа пазарлъци на "закрито" Съдийската колегия на ВСС така и не намери за какво да накаже съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд. 

Както е известно, той бе обявен от САЩ за "замесен в сериозна корупция" и стана първият публично посочен българин с рестрикции по закона "Магнитски".

Макар, че тогавашният министър на правосъдието Данаил Кирилов настояваше пламенно Миталов да се накаже най-тежко с дисциплинарно наказание - освобождаване, така и не стана ясно на базата на какво. У нас срещу магистрата няма нищо. 

Както е известно, Миталов ядоса властите зад Океана с това, че докато е следствен по "шпионското" дело, председателят на дружество "Русофили", бивш депутат и издател на "Дума" Николай Малинов пуска молба до съда да бъде пуснат в Русия.

Там получава награда от Владимир Путин и се връща в указаните срокове.

Тъй като това е изцяло в прерогативите на съда, изникна въпросът какво точно е уронил Миталов (апропо - сходен казус със съществуващия правен  вакуум у нас при наличие на санкции по закона "Магнитски".

Развръзката днес
Всъщност казусът остава да виси във въздуха, но наказание за магистрата нито има, нито няма. Това стана ясно от думите, с които Лозан Панов обобщи тайните (няколко) гласувания на съдийската колегия днес.

Първо колегията се е спряла на въпроса дали изобщо е допустимо дисиплинарното производство, т.е. дали то да не се прекрати без никакъв резултат. Там са се получили 6:4 гласа в полза, че е добре да има производство.

Предложението на дисиплинарни състав - за неналагане на дисциплинарно наказание е срещнало 5:5 гласа.

А при гласуването дали да се наложи наказание – са се получили 4 "за" и 6 "против".

Така заради правилото, че за да има дисциплинарно наказане на магистрат трябват 8 гласа в Съдийската колегия, случаят остава "пат".

Решенията подлежат на обжалване в съда, каза днес Панов.