Сайтът на Народното събрание вече работи

Още търсят хакерите, атакували интернет страницата на парламента

Новини
10:13 - 15 Юли 2023
1976
Сайтът на Народното събрание вече работи

Сайтът на Народното събрание вече работи, каза министърът на електронното управление Александър Йоловски по Нова телевизия.

Изяснява се източникът на хакерската атаката, посочи министърът. За случилото със сайта на парламента, който беше недостъпен, снощи съобщи депутатът от „Продължаваме промяна – Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев. Според министър Йоловски атаката за пореден път поставя въпроса за киберсигурността на държавните институции и факта, че всяка се грижи за този сериозен проблем самостоятелно. Това налага държавата да направи всичко възможно институциите да попаднат под една обща защита, за да има работещи сайтове и услуги, допълни министърът.

Държавата е направила достатъчно инвестиции и към момента доста добре работи проект, който дава защитен достъп до интернет на редица институции. През последната година са били отразени близо 80 хакерски атаки, за които до медиите не е стигнала никаква информация. Най-сериозната от тях е била през юли тази година, каза още Александър Йоловски.

Като най-сериозно предизвикателство пред Министерството на електронното управление Александър Йоловски очерта воденето на всички регистри по електронен път и тяхната централизация. Очаква се Народното събрание да даде кратък срок за това процесът да приключи - до март 2024 година. Това ще е изключително сложно, защото става дума за между 13 и 15 хиляди регистъра, допълни министърът.