Салман Рушди е виновен, че го заклаха, Украйна е виновна, че е нападната

Реториката на талибаните удивително напомня изявленията на наглите мерзавци Лавров и Захарова

Ексклузивно
01:07 - 16 Август 2022
13774
Салман Рушди е виновен, че го заклаха, Украйна е виновна, че е нападната

Великият руски писател Лев Толстой започва романа си „Анна Каренина“ със следната прословута фраза: „Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему“. Ще си позволя леко да модифицирам думите му в следния по-политически адекватен вариант: „Всяка демокрация има своите специфични особености, но всички диктатури неизменно си приличат.“ Дали си ирански талибан, севернокорейско кимче, камбоджански червен кхмер, стар болшевик или обикновен путлерофашист, идеологията и реториката са все едни и същи.

Направи ли ви впечатление официалната позиция на Ислямска република Иран по повод опита за публично изкормване на писателя и общественик Сламан Рушди? Ще си поволя един кратък цитат от иначе напоителната и пълна с метафори депеша на тамошното външно министерство. „В тази атака ние не смятаме никой друг освен Салман Рушди и неговите поддръжници за виновни. С оскърбяването на свещените въпроси на исляма и прекрачването на червените линии на повече от 1,5 милиарда мюсюлмани и всички последователи на божествените религии, Салман Рушди се изложи на гнева и яростта на хората.“

Значи точно така, клетникът сам се е боднал в окото и си е накълцал черния дроб с наглостта да изобличава религиозния тоталитаризъм. Да ви напомнят думите на иранците нещо друго от последните месеци? Да ви приличат случайно индулгенциите им на чудовищното безочие и мракобесие на мръсните измекяри на аятолах Путин – Сергей Лавров и Мария Захарова, които по същия начин обвиняват изнасилените украински девойки и разкъсаните от снаряди дечица за „спациалната си операция“.

Генезисът на всички насилници е един и същи, независимо дали телата им се помещават в бункер в сибирската пустош, или в палатка край река Херируд, до границата с Афганистан. Фанатиците в Иран по нищо не се различават от хунтата на Путин в Кремъл. Дребничкият диктатор постепенно създава своята Джамахирия, която сместо Свещения Коран, се крепи на устава на Първия всесъюзен конгрес на съветите и на томчетата на терориста и масов убиец Владимир Илич Ленин.

Да не изброявам всички прилики, само за протокола – постепенно се забранява свободата на изразяване, сдружаване и явяване на избори. Въвеждане на закони, които представят за неприемливо изразяването на политическо мнение, различно от официалната политика на страната. Преследване на хомосексуалисти и етнически малцинства. Е, за разлика от талибаните, Путин още не е забранил дънките и ходенето на кино, но тези неща ще отпаднат сами от руския бит, след като ще се наложи първите да си ги шият сами от скъсани чували за картофи и да гледат единствено филмите на сенилния мръсник Никита Михалков.

Основна част от тази политика обаче е друга – в конструирането на „Запада“ като враг. „Ценностите на Запада“ също са смятани за враждебни, упадъчни, унищожителни за местната култура и самосъзнание. Европейците и американците са гейове и педофили, тъпчещи се с отровна храна с подобрители, натъпкани с чипове, ваксини и омраза. Който твърди обратното, заслужава нож във врата, пък ако ще да бяга в Ню Йорк. Той и Троцки уж беше избягал в Мексико едно време, нали?