Самите медици не се грижат за здравето си

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина

Новини
11:20 - 07 Април 2024
3757
Самите медици не се грижат за здравето си

Медиците не се грижат за своето здравословно състояние, макар всекидневно да полагат грижи за пациентите си. Това мнение изразиха пред БТА двама здравни специалисти и любители на активния живот д-р Бетина Порумова, лекар специалист по спортна медицина в Медицински център „СпортМед“ и д-р Дарислав Николов, специализант по анестезиология и интензивно лечение в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Н. И. Пирогов“.

Те разказаха за своите наблюдения в каква степен медиците се грижат за здравето си, споделиха за грижите, които полагат за собственото си здраве и дадоха съвети за пълноценен начин на живот по случай Световния ден на здравето и професионален празник на работещите в здравеопазването 7 април.  

„Много от лекарите поставят работата и пациентите на първо място, но истината е, че, ако те пренебрегнат грижите за себе си, това има се отразява в ежедневието и води до негативни последици за тяхното здраве и натрупване на допълнително стрес“, каза д-р Порумова. Тя посъветва своите колеги да отделят повече време за собствените си нужди и да изградят здравословни навици, които да следват без да правят компромиси.

„Хората, които са физически активни, се грижат най-добре за своето здраве. Тези, които не са физически активни, са развили вредни навици и не се грижат за здравето, независимо че са лекари“, каза д-р Николов. Той определи като „странен оксиморон“ тенденцията в медицинската сфера, в която медиците не се грижат за собственото си здраве, макар да полагат всекидневно грижи за пациентите. „Промотираме здраве, но самите ние не се грижим за себе си“. Според него е редно това да бъде подобрено, тъй като засяга и проблема с недостига на медицински кадри. Като съвет към колегите си д-р Николов им препоръча да се поставят на мястото на пациентите си. „Грижете се за себе си така, както бихте се грижили за своите пациенти. Пациентът е на първо място, но не трябва да се самозабравяте. В опитите си да помогнете на пациентите, не се оставяйте на заден план“, каза още анестезиологът.

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. 

В България на този ден се отбелязва Професионалният празник на работещите в здравеопазването. Той е обявен с Решение 184 на Министерския съвет от 5 април 2006 г.