Съмнителна проба за COVID-19 ошашави Министерския съвет

Актуални новини
14:57 - 24 Юли 2020
5153
Съмнителна проба за COVID-19 ошашави Министерския съвет

Пресцентърът на ВМА внесе дългоочаквано разяснение по въпроса дали премиерът Бойко Борисов е и трябва да бъде под карантина след съобщението, че шефката на кабинета му Деница Желева е дала положителен резултат за коронавируса, а той е бил изследван 2 пъти.

"Във връзка с постъпили множество запитвания от средствата за масова информация, Ви уведомяваме, че след завръщането от Брюксел на делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов са взети проби за PCR-тест за COVID-19 на всички нейни членове. Всички резултати от вчера, 23.07.2020 г., са отрицателни, с изключение на този на г-жа Деница Желева, който е отчетен като съмнително положителен.

Подобни резултати (съмнително положителни) се отчитат по 4-5 на ден в лабораторията на Военномедицинска академия и съгласно процедурата се повтарят с различни тестове и в други лаборатории, а лицето се поканва за повторна проба на следващия ден с препоръка да избягва контакти и да предупреди контактните лица до потвърждаване на окончателния резултат", пишат изрично от болницата на подчинение на шефа на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 

Втори проби се е наложило да бъдат взети и на Желева, и на Борисов, като нейната е била пратена директно в Националната референтна лаборатория.

И тя, и премиерът, и останалите членове на делегацията, завърнала се от Брюксел в понеделник, са били посъветвани да избягват контакти с други хора до излизането на окончателните резултати, с което се потвърди и информацията на Lupa.bg, че Борисов си е наложил сам карантина, а не е получил изрична заповед от РЗИ-София.

За Борисов и Желева предстоят още проби в идните дни.