Само 25 от 249 републиканци признават Байдън за президент

Проучването показва страха от отиващия си Доналд Тръмп, коментира "Вашингтон пост"

Новини
18:09 - 05 Декември 2020
1132
Само 25 от 249 републиканци признават Байдън за президент

Само 25 от 249 членове на партията на настоящия президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, признават победата на демократа Джоузеф Байдън на президентските избори в страната. Това съобщи "Вашингтон пост". Неговите репортери се свързаха с помощници на всеки републикански законодател в Сената и Камарата на представителите на САЩ.

В резултат се оказва, че само 25 конгресмени и сенатори открито признават победата на Байдън, двама считат Тръмп за победител, а останалите 222 не дават ясен отговор на въпроса кой, според тях, е спечелил изборите.

Освен това само 30 републиканци открито заявяват готовността си да признаят Байдън за легитимен президент, ако избирателната колегия гласува за него на 14 декември. В същото време 9 депутати са категорично против опитите на настоящия глава на Белия дом да оспори резултатите отговарят на въпроса.

"Резултатите от проучването демонстрират страха на повечето републиканци от отиващия си президент и неговия контрол над партията, въпреки новия му статут на едва третият действащ президент през последните 80 години, загубил при опит да бъде преизбран", според вестникът.

Изборите в САЩ се проведоха на 3 ноември. Според изчисленията на водещи американски медии, Байдън има подкрепата на повече от 270 членове на избирателната колегия, чийто гласове му трябват, за да победи Тръмп.