Само 3 партии пращат депутати в Брюксел 

При избори днес, ГЕРБ биха имали 7 представители в ЕП, БСП - 6, ДПС - 3

Политика
13:55 - 20 Март 2019
1617
Само 3 партии пращат депутати в Брюксел 
Едва три партии ще успеят да излъчат евродепутати, сочи проучване на "Сова Харис". Това са ГЕРБ, БСП и ДПС. Основната интрига в предстоящите избори за Европейски парламент се състои във въпроса за победителя. Поради това изборите могат да се характеризират като двубой на върха. Изходът от тях все още е отворен, коментират социолозите. 

За периода от месец януари до сега заявените привърженици на ГЕРБ се увеличават с 3% и достигат до 23% от гласоподавателите. БСП прибавя 1% и подкрепата й достига до 19,4%. Проучването е проведено в периода 6-11 март 2019 г. сред 1000 души. То обхваща и времето, в което социалистите напуснаха парламента.

Бурите, които бушуват в международен план, стряскат българските избиратели и вероятно поради това значителна част от тях се ориентира към по-умерен стил при решаване на политическите проблеми. Поне засега протестният вот спрямо управляващите се ограничава в рамките на привържениците на опозицията, сочат още прогнозите на социолозите. 

Политизацията на общественото мнение води и до повишаване на декларираната подкрепа и на останалите политически сили. При ДПС тя достига до 7,3% от гласоподавателите. Партиите от коалицията на Обединените патриоти този път по отделно биха получили: Атака и ВМРО по 1,9%, а НФСБ - 0,8%. За последните два месеца отбелязваме по-голям ръст за воеводите, които започнаха предизборната си кампания, центрирана върху фигурата на досегашния си евродепутат Ангел Джамбазки.

Стабилно е присъствието на партия "ВОЛЯ", която с новата си коалиция преминава границата от 2% електорална подкрепа. Очевидно варненският бизнесмен продължава да контролира избирателната ниша, чрез която успя да преодолее бариерата и за българския парламент.

Приблизително в този размер е и ядрото на подкрепящите "Демократична България". СДС със своите 1,2% привърженици и АБВ с 0,8% представляват интерес за евентуално коалиционно партньорство.

Високата предизборна бариера на тези избори представлява сериозен проблем за всички политически партии у нас, с изключение на трите системни ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако в предизборния период не се конструират нови коалиции, възможно е в Европейския парламент да влязат само кандидатите на основните 3 субекта. Съотношението между тях в момента предполага получаването на 7 мандата за управляващите, 6 за основната опозиция и 3 за ДПС. Последният мандат се очертава в закръгленията на резултата между тях или във възможността някой от останалите субекти да прескочи бариерата. Лансираната идея за коалиция формат тип ЕНП също може да даде допълнителен бонус за управляващите.