Само две жени в битката за поста на Тереза Мей

Кои са 10-те консерватори, които се борят за премиерското място?

Новини
15:22 - 13 Юни 2019
2020
Само две жени в битката за поста на Тереза Мей

Андреа Ледсъм, 56-годишна
 
Ледсъм, която през 2016 г. участва в кампанията за напускане на ЕС, подаде оставка като лидер на Камарата на общините заради несъгласие със споразумението за Брекзит, постигнато от министър-председателката Тереза Мей, с което помогна за провала й. През 2016 г. тя си оспорваше с Мей поста на партиен лидер, но се отказа от кампанията, след като беше подложена на остри критики заради изказването си, че майчинството я прави квалифицирана за водач. Мей няма деца.

 

Естър Маквей, 51-годишна
 
Бивша телевизионна водеща и министърка от кабинета, Маквей е безкомпромисна привърженичка на Брекзит и казва, че има способността да намира общ език с поддръжници на консерваторите, чиято работа е свързана с физически труд. Според нея Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, независимо от ситуацията. Също като Рааб, тя не изключва възможността да разпусне парламента, за да прокара Брекзит без сделка. 

Естър Маквей

 

Борис Джонсън, 54-годишен
 
Бившият кмет на Лондон и бивш външен министър обожава да е център на вниманието и ухажва медиите, разрошвайки русата си коса, за да я направи още по-стърчаща и изпъстряйки речите си със шеги, остроумия и латински изрази. Един от най-добре известните британски политици, той е популярен сред редовите членове на Консервативната партия, които смятат, че той умее да разбира обикновените хора. В момента той е фаворит на букмейкърите за наследник на поста на Мей.
Джонсън беше водеща фигура по време на кампанията за напускане на ЕС и заема твърди позиции за Брекзит. Той обеща, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, със или без сключено споразумение. Освен това той заплаши да не плати договорената сума от 39 милиарда лири (50 милиарда долара) за раздялата, ако блокът играе твърдо. Джонсън обещава и намаляване на данъците за лицата със средни и високи доходи.

 

Джереми Хънт, 52-годишен
 
Хънт е заемал различни правителствени постове и е външен министър от юли миналата година, когато Джонсън подаде оставка заради Брекзит. Смятан за уравновесен и компетентен, по времето, когато беше министър на здравеопазването, той успя да се справи с разгорещения спор за трудовите договори с докторите от Националната здравна служба на Великобритания. Макар че е изключително умел в общуването, някои изпитват съмнения дали е достатъчно зрелищен, за да вдъхнови избирателите.

 

Майкъл Гоув, 51-годишен
 
Също като Джонсън, Гоув помагаше в ръководството на кампанията за напускане на ЕС, но провали опита на своя приятел Джонсън да стане премиер през 2016 г., като неочаквано оттегли подкрепата си и реши самият той да се кандидатира за поста - стъпка, която му придава остатъчна следа на предателство в очите на някои консерватори.
Гоув е заемал няколко поста в правителството на Мей - в момента е министър на околната среда - и подкрепи нейната политика за Брекзит, докато бивши колеги критикуваха постигнатото от нея споразумение за изтеглянето. 

 

Доминик Рааб, 45-годишен
 
Бившият министър за Брекзит, заемал поста от юли до ноември 2018 г., подаде оставка в знак на противопоставяне на сключеното от Мей споразумение с ЕС. Твърд поддръжник на Брекзит, той казва, че Великобритания е била "унизена" от ЕС и не трябва да се бави с оттеглянето си след 31 октомври. Той дори заяви, че може да разпусне парламента, ако той се опита да отложи или възпрепятства Брекзит.

 

Саджид Джавид, 48-годишен
 
Биографията на Джавид като син на пакистански имигранти го отделя от мнозина от останалите консервативни претенденти за премиерския пост. Бивш банкер, избран за депутат през 2010 г., той е поддръжникът на либертарианското крило на партията.

По време на референдума за Брекзит през 2016 г. Джавид подкрепяше оставането в ЕС, но след това прегърна Брекзит. Някои поддръжници на напускането на ЕС обаче продължават да изпитват съмнения доколко държи на идеята. 

 

Мат Ханкок, 40-годишен
 
Министърът на здравеопазването Мат Ханкок се представя като лицето на по-младото поколение в Консервативната партия, стремящо се към модернизация. Обещавайки енергизираща смесица от социален либерализъм и икономически динамизъм, той казва, че Консервативната партия трябва да гледа отвъд Брекзит - послание, което може да е прекалено подранило за много членове на партията.

 

Рори Стюарт, 46-годишен
 
Кандидат със слаби шансове за успех, министърът на международното развитие Рори Стюарт привлече рязко общественото внимание с разумна кампания, при която обикаляше страната, разговаряйки с гласоподаватели и снимаше симпатично аматьорски видеоклипове за социалните медии. Той има най-интересна биография от всички кандидати: някогашен учител на принцовете Уилям и Хари, Стюарт е обикалял Афганистан и беше заместник-губернатор на провинция в Ирак след американската инвазия през 2003 г.

 

Марк Харпър, 49-годишен
 
Бивш Марк Харпър, бивш лидер на парламентарната група на консерваторите, отговарял за спазването на партийната линия, е един от по-малко известните претенденти. Той се опитва да използва това в своя полза, заявявайки, че избирането му би представлявало скъсване с администрацията на Мей, която не успя да осъществи Брекзит.