Само половината протоколи от Силистренско са обработени

Новини
11:20 - 05 Април 2021
2770
Само половината протоколи от Силистренско са обработени

Едва половината от протоколи от изборните секции в Силистренско са обработени съобщават от Районната избирателна комисия. Междинните резултати показват, че най-много гласове има ГЕРБ, следвани от Има такъв народ, БСП, ДПС, Демократична България и ВМРО.

Гласували са 54 466 души от 117 109 в избирателните списъци.

Изборният ден премина в 236 секции, като от тях 6 подвижни за хора с увреждания и други 9 мобилни за болни от Covid-19 и под карантина заради коронавируса.

Все още пред РИК е пълно с чакащи секции, за предаване на протоколите от гласуването.

Дворът на средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Силистра е пълен с автобуси. Някои стоят на топло в превозните средства, но други нетърпеливо чакат реда си и недоволстват от лошата организация.

"Идваме тук, а вътре - пълно с хора. Над 200 човека. Но, ние да седим. От 2 часа трябваше да сме тук до 4, а да влезем в 7 часа! Просто сме възмутени! От 2:50 сме тука, ами сигурно може да се разболеем от коронавирус. Няма никаква организация. Натикаха ни като прасета вътре".

Минимум час и половина отнема проверката на протоколите от хартиеното и машинното гласуване. При допуснати грешки се стига до повторно преброяване и попълване на протоколите и така още 2 часа, коментира Мариана Чобанова председател на Районната избирателна комисия в Силистра.

"Най-вече грешките при нас са в преференциите. Почти всеки втори протокол е сгрешен. Никой не е очаквал, че толкова ще се забавим".

Проблеми с машинното гласуване не имало. Техническите неизправности са отстранявани своевременно.