Само трима общуват с Михаел Шумахер

Актуални новини
22:48 - 03 Октомври 2024
4631
Само трима общуват с Михаел Шумахер

Излязоха първи подробности за начина, по който Шуми общува с хората.

27-годишната Джина Шумахер сключи брак с приятеля си Иън Бетке във вила на семейството в Майорка. "Мирър" разкри, че на гостите е било забранено да вземат телефоните си на сватбата, за да няма снимки от присъствието на седемкратният шампион във Формула 1.

55-годишният Шумахер липсва от обществения живот след инцидента със ски през 2013 г., който промени живота му и го постави в кома. В изявлението, публикувано близо година след инцидента, се казва, че той вече не е в кома и „продължава дългата фаза на рехабилитация“, но оттогава насам са разкрити много малко подробности за състоянието му.

Бившият шеф на отбора от Формула 1 Елизабета Грегорачи вече разкри как Шумахер общува по време на битката за здравето си. „Михаел не говори, а общува с очите си“, каза тя. „Само трима души могат да го посещават и аз знам кои са те“, добави тя. През 2020 г. испанските вестници съобщиха, че Шумахер е бил преместен за по-дълго време от швейцарския дом на двойката в имот в имение "Лас Брисас" близо до Андракс в югозападната част на Майорка.

Слуховете, че Шумахер не може да говори, бяха подкрепени от сина му Мик по време на документален филм на Netflix за живота на баща му през 2021 г. Той каза: „Мисля, че с татко сега бихме се разбрали по различен начин“.

Последиците от мозъчната травма зависят от редица фактори като вида, мястото и тежестта на увреждането, казват от благотворителната организация за мозъчни травми Headway. Допълват, че симптомите на мозъчната травма са многобройни - от физически последици като проблеми с равновесието, главоболие и замаяност до когнитивни, емоционални и поведенчески последици. Те могат да включват проблеми с паметта, умора и гняв. 

Последната подходяща актуализация, която феновете получиха, беше през 2023 г., когато беше съобщено, че Шумахер е бил качен на спортен автомобил в опит да се стимулират областите от мозъка му, които някога е използвал за състезания.

Бившият шеф на "Ферари" Жан Тод няколко пъти след инцидента говори за възстановяването му. В интервю за френско списание в края на миналата година той заяви: „Михаел е тук, така че не ми липсва. Но той просто не е онзи Михаел, който беше преди. Той е различен и е чудесно направляван от съпругата и децата си, които го защитават. Животът му сега е различен и аз имам привилегията да споделям моменти с него. Това е всичко, което мога да кажа. За съжаление съдбата го сполетя преди десет години. Той вече не е онзи Майкъл, когото познавахме във Формула 1“.

На 29 декември 2013 г. животът на Шумахер бързо се променя от трагичен инцидент по време на семейна почивка във Френските Алпи. Той пада на метри от популярна ски писта, в резултат на което получава критични наранявания на главата. Решавайки да се спусне извън пистата, Шумахер не е знаел за някои камъни, скрити от погледа от снеговалежа. Ските му попаднали на един такъв камък и внезапната сила го катапултирала във въздуха, като го оставила безсилен да избегне челен сблъсък с друг камък. Чупи черепа си и е получава мозъчна травма. По-късно разследването установява, че Шумахер се е движил с нормална скорост.

Смята се обаче, че нараняванията му, които почти сигурно щяха да бъдат фатални, ако бившият пилот не беше носил каска, са се влошили от инцидент с мотоциклет през февруари 2009 г., при който той е получил фрактури в областта на главата и врата. След това прекарва шест месеца в кома, за да подпомогне възстановяването си, и се завръща в семейния си дом в Швейцария едва девет месеца след инцидента. Смята се, че медицински специалисти и съпругата му полагат денонощни грижи.