Само в Lupa.bg: 7000 лева заплата получавала Генка Шикерова в Нова

Миролюба Бенатова: Нова прекрати договора ми по своя инициатива

Новини
18:33 - 12 Юни 2019
23715
Само в Lupa.bg: 7000 лева заплата получавала Генка Шикерова в Нова

Близо 7000 лева е била месечната заплата на Генка Шикерова, която в петък е била освободена от Нова телевизия, научи Lupa.bg от нейни колеги. Репортерката си тръгва заедно с колежката си Миролюба Бенатова, след като и двете са отказали предложените им нов тип граждански договори, които обвързват месечното им възнаграждение с изработените материали и рейтинга, който съответно носят.

Шикерова е била с една от най-високите заплати в нюзрума и се е ползвала със статут на специален кореспондент, което е внасяло напрежение сред останалите репортери. Обичайната репортерска заплата в Нова е около 3000 лева, но останалите над 60 журналисти работят 22 дни месечно по 8-9 часа за тези пари и снимат поне по един репортаж дневно. Освен това осигуряват съдържание за сайтовете на медийната група.

Становището на новите собственици на канала е, че всички щатни журналисти трябва да работят на този принцип, а да няма разделение на "звезди" и "обикновени репортери". За това на Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Милан Николов е било предложено да минат на граждански договори и да им се заплаща солиден хонорар за всеки материал, по който работят. Шикерова и Бенатова не са приели новите условия и съответно се е стигнало до раздялата им с канала в петък, за което Lupa.bg информира по-рано днес. Марин Николов е в отпуск.

Както вече писахме, има вариант Генка да се върне в Би Ти Ви, откъдето стартира кариерата й. Самата тя все още не е коментирала официално раздялата си с Нова.

Междувременно пред сайта на в. "24 часа" Миролюба Бенатова направи първото си изявление след раздялата си с медиата. "Нова тв прекрати трудовия ми договор като репортер и автор на рубрика по своя инициатива и по начин, определен от нея", казва тя. Според близки до освободената журналистка не й е предлагана "техническа обезпеченост за производството на материалите", трябвало да ги произвежда с екип извън телевизията, каквато практика за репортери не съществува.