Само в Lupa.bg: 75 българи се убиха заради Covid-19

Общество
10:01 - 23 Ноември 2020
7765
Само в Lupa.bg: 75 българи се убиха заради Covid-19

Поне 75 самоубийства са извършени у нас през последните 6 месеца по причина коронавирусът. Данните изнесе психиатър, настоял анонимност, ексклузивно пред Lupa.bg.

Народът масово психяса покрай трагичните новини, които всеки ден ни заливат покрай пандемията, обясни медикът.

Последната трагедия е от тази сутрин и се разигра в Бургас. 75-годишният пациент, който скочи от 8-я етаж на УМБАЛ в морския град, е бил с коронавирус, съобщиха официално  от пресцентъра на здравното заведение. Старецът е бил настанен в наскоро разкрито ковид-отделение на осмия етаж на многопрофилната болница.

Според медици пациентът от руенското с. Ябълчево бил в средно тежко състояние. Към момента няма данни какви придружаващи заболявания е имал.

Както вече писахме, 75-годишният мъж се хвърли от 8-я етаж на болницата малко след 7 часа сутринта. Тялото му се е строполило върху скеле на 4-я етаж на сградата, която в момента се санира. Свален е от огнеборци, но малко по-късно издъхнал от тежките си травми.

На 30 октомври пък 55-годишен мъж отново от Бургас сложи край на живота си, като се гръмна с ловна пушка в гърдите, съобщи тогава говорителят на Областната дирекция на полицията Цветелина Рандева.

Самоубийството станало в къщата на починалия Руси Д.на ул."Петрова нива" в к-с "Меден рудни". За инцидента на тел.112 е съобщил негов племеник, който обяснил, че най-вероятно Руси е бил заразен с коронавирус. 55-годишният мъж живеел сам.

Проверка на полицията обаче показала, че мъжът не е бил регистриран в масивите на Регионалната здравна инспекция като положителен и карантирин, не са открити и данни да си е правил изследване за COVID-19 в двете лицензирани лаборатории в Бургас. Мъжът се е самопрострелял със законно притежавана ловна пушка ,уточняват от полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

През април 65-годишна жена от кресненското с. Горна Брезница съко отне живота си отново заради вируса. "Беше си внушила, че синът й я е заразил, вероятно заради постоянното говорене по всички медии за заразата и за опасностите за хронично болните над 60 годни. На него нищо му няма, човекът си спази стриктно 14-дневната карантина и вече излиза навън", обясни тогава кметът на селото Стоян Йоргов.

Наскоро Майкъл Цокос, завеждащият отдела по съдебна медицина в университетската клиника „Шарите Берлин“, обяви, че самоубийствата заради коронавируса са нов термин, свързан с пандмията.

Специалистът се бои, че тези самоубийства са само началото на поредица други, които ще се случат през годината. Освен онези, които изключително много се боят за здравето си, психически нестабилните хора се страхуват, че няма да могат да се справят с последиците от пандемията с коронавируса.