Само в Lupa.bg: Абсурд е "Синият лъв" да стане забавачка, земята е на "Титан"

Новини
15:31 - 02 Юни 2020
4807
Само в Lupa.bg: Абсурд е "Синият лъв" да стане забавачка, земята е на "Титан"

Емблематичната столична кръчма „Синият лъв” няма как да стане детска градина, защото дворът на сградата принадлежи на частна фирма, а нейни собственици са шефовете на фирмата за извозване на столичния боклук „Титан”. Това научи ексклузивно Lupa.bg от общинари, които са наясно с имотния казус. Това означава, че за целия терен, на който са разположени сградата и дворът, решава не общината,  бизнесмените Иво Иванов и Димитър Борисов, които са начело на известната фирма. Темата стана актуална след като тази сутрин районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков обяви във Фейсбук, че синият партиен клуб може да се превърне в забавачка.

„Няма как „Синият лъв” да стане детска градина. И земята, и дворът, и парцелът от другата страна на къщата са на титанаджиите”, обясни нашият източник.

Седесари пък отсъдиха, че кметът на община "Средец" Трайчо Трайков говори недомислици и подхвърля екзотичните идеи, за да си направи пиар по време на протестите на родители  за липсата на места в детските градини. 

Иначе прочутата от зората на демокрацията синя къща винаги е била общинска собственост, с право на строеж. От 1990-та година сградата стана партиен клуб на някога най-голямата дясна партия - СДС, където демократите отбелязаха куп знаменателни събития. Сините ползват "Синият лъв" и до днес като партиен клуб и продължават да организират там важни сбирки и тържества.  

Принципно, общинарите смятат, че ако земята и дворът бяха общински, сградата можеше да се преобразува в детска градина, но не и при сегашната ситуация, защото децата няма къде да играят.

Реално има два терена - дворът си е отделен терен и не е към "Синия лъв", а има и още един парцел, който продължава до съседното заведение „Бийч бар” - и двата са собственост на шефовете на "Титан".

Принципно СДС няма договор със строги клаузи с общината за и в последните години ползват къщата като клуб с обезщетение, твърдят запознати с процедурата. Но сините няма как да спрат процедурата, в случай че бъде решено статутът на мястото да бъде променен.