Само в Lupa.bg: Актьори зъзнат на Чудомировите празници

Военният театър отказа да играе в Казанлък, температурите в Дома на културата били 10 градуса

Култура
23:20 - 29 Март 2019
2560
Само в Lupa.bg: Актьори зъзнат на Чудомировите празници

Актьори са принудени да играят, зъзнейки на сцената в Дома на културата „Арсенал” в Казанлък по време на популярните в града Чудомирови празници. Нелицеприятната истина лъсна от писмо на директора на Театър „Българска армия” Мирослав Пашов, изпратено до кмета на града Галина Стоянова, до Фондация „Чудомир” и до местния театър „Любомир Кабакчиев”, с което Lupa.bg разполага.

Военният театър е поканен да участва в последния ден на Чудомировите празници. Армейската трупа трябваше да гостува на 1 април със спектакъла „Арсеник и стари дантели”. Мирослав Пашов обаче отказва поканата с мотива, че условията, в които артистите са принудени да реализират постановката „не отговарят на разбиранията и нормите за нормалност на работния процес”.

„Да строим декор 5 астрономически часа и да играем представление 2 астрономически часа, след това да развалим и да натоварим още 2 часа на температури под санитарния минимум (между 10 и 14 градуса), излагат всички, а също и УВАЖАЕМАТА ПУБЛИКА, не просто на дискомфорт, но и представляват риск за здравето на състава и влияят пряко на качеството на представената от нас продукция”, пише в писмото си директорът на Театър „Българска армия”.

Мирослав Пашов твърди, че многократно е разговарял за лошите условия в културния дом с организаторите от Фондация „Чудомир”, но те не са взели никакви мерки. За момента няма реакция на писмото от компетентните органи в Казанлък.

Източници на Lupa.bg от града на Чудомир коментираха, че най-вероятната причина за липсата на отопление в културния дом е недостигът на средства. Бюджетът за тази година на Чудомировите празници, който се гласува от Общинския съвет на Казанлък, е малко над 57 000 лева. Сумата не е голяма на фона на множеството планирани събития в календара на Чудомировите празници.

Ето и оригинала на писмото на Мирослав Пашов: