Само в Lupa.bg: Атаката към Booking може да спре фейсбук!

Политика
16:40 - 26 Ноември 2019
5959
Само в Lupa.bg: Атаката към Booking може да спре фейсбук!

Промените в закона за туризма, които Менда Стоянова и Валери Симеонов лансират срещу онлайн платформи като Booking и Airbnb, може да доведат дори до спиране на фейсбук. Това обясни пред Lupa.bg Румен Драганов от Института за анализи и оценка на туризма.

Промените в закона, внесени от управляващите, на практика задължават платформите да проверяват всички, с които работят. Най-важният текст в нормативния акт гласи, че министърът на туризма може чрез съда да иска определена платформа да спре да се излъчва от интернет доставчиците в съответен район.

„Представете се, че във фейсбук три пъти се появи някаква реклама на някаква стая, която не е категоризирана – трябва да спрат фейсбук за София примерно!”, коментира Румен Драганов.

Той обясни, че причините за готвените промени в закона са в ниската събираемост на налозите. Почти всички общини се оплаквали на властта, че не могат да си приберат туристическия данък.

„Примерно - София е планирала за 2018 г. 3,1 млн. лв. данъци, а е събрала 2, 400 млн. лв.”, онагледи ситуацията Драганов.

Въпросният налог варира в различните общини между 40 ст. и 1,2 лв. за нощувка за едно лице. В зависимост от броя на хотелските звезди.

Експерти в туристическия бранш разкриха пред Lupa.bg, че най-недоволни от положението в момента били големите хотелиери. Точно те водели преговори с депутати да им помогнат чрез законодателни промени, защото хотелите им са празни.

„Дразни ги това, че ако вие давате една стая, с едно кликване излизате най-отпред. Докато хотелът със 100 стаи трябва да има 100 кликвания, за да достигне вашето ниво. И така те са изтласкани след 15-та позиция нататък”, просто обясняват специалистите.

Големият въпрос сега е в каква степен ще се вменяват административни функции на интернет платформите. И дали те ще приемат да ги извършват. Защото ако откажат, това ще е сериозен удар върху малките квартири и къщи за гости.