Само в Lupa.bg: Българският Остап Бендер ще лежи 20 години в щатски затвор

Свят
13:10 - 27 Септември 2021
5575
Само в Lupa.bg: Българският Остап Бендер ще лежи 20 години в щатски затвор

По-малко от година и половина, след като бе хванат в една от най-крупните измами чрез наркомани-мулета на крадени стоки в САЩ, българинът Неделчо Владимиров се изправя пред съда, за да чуе през ноември исканата от щатската прокуратура присъда от 20 години затвор, научи Lupa.bg. 

Материалите по делото бяха внесени в началото на 2021 г. в съда, а след 3-дневен процес по пледоарии и изслушвания на вещи лица, обвинението е поискало впечатляващите 2 десетилетия решетки за Владимиров. Българинът бе спипан в дома си през 2020 г. и бе обвинен за прането на над 400 000 щатски долара, като впоследствие стана ясно, че сумата, която е прибрал от препродадени крадени вещи, е над половин милион в "зелено". 

Схемата на Владимиров е била много проста - срещу комисиона за доза-две, той е склонявал десетки наркозависими да крадат луксозни вещи от известни вериги магазини, които след това му ги предавали на конкретна бензиностанция. Лъскавите телефони, роботи за чистене и други мобилни устройства, нашенецът е продавал в профила си в Ebay, като само за 3 години е натрупал баснословната сума. 

Както Lupa.bg писа, негови близки у нас алармираха, че той е успял да си купи в София скъп апартамент в кв. "Лозенец", навярно тъкмо с мръсните пари. 

"Присъдата ще бъде произнесена на 18 ноември, а успешното следствие се дължи на изключителната работа на Сикрет сървис, полицията в Западна Вирджиния, ФБР, местните шерифи", отбелязват от щатското обвинение в постановлението си. 

Владимиров е в САЩ от 1997 г. Преди това е опитал да емигрира в Германия, но не му се получило. Спечелил случайно "зелена карта", с която се установил първо в столицата на мормонската църква Солт Лейк Сити, където завършил колеж с компютърна специалност. По-късно се мести във Вирджиния, където живее и създава второ семейство, а и където е арестуван. Владимиров има по-голям син от първия си брак, който обаче живее у нас.