Само в Lupa.bg: Банкова конспирация около взрива в Бейрут

Актуални новини
15:00 - 11 Август 2020
4339
Само в Lupa.bg: Банкова конспирация около взрива в Бейрут

В сгради близо до пристанищата в Бейрут са се държали архивите на няколко от най-важните ливански банки. Една от основните хипотези е, че точно те са били мишената на чудовищния взрив, убил и ранил хиляди хора, разкриха пред Lupa.bg експерти, отлично запознати с геополитическите специфики на Близкия изток.

Според тях запалването на амониевата селитра, складирана също наблизо, най-вероятно е било просто плод на небрежност. Това обаче се е оказало фатално, защото химическото съединение е много сериозен и опасен експлозив. 

„Бейрут е не просто пристанище - а търговски, комуникационен и финансов център на Близкия изток. Ливанските банки са нещо много особено – те знаят много и имат дълга история. По време на социализма България също имаше банка в Ливан. Имаше и руски банки. Въобще страната е невралгичен център на банковото и финансовото дело в Близкия изток”, коментираха запознати.

Няма информация дали към настоящия момент в Ливан все още има българско банково присъствие, но със сигурност е възможно да са „изгорели” и български пари.

„Ливан е мястото, където готовите пари се стоварват и се прибират в невероятната плетеница от ливански банки, които пък са финансовите терминали на всякакви интересни процеси в Близкия изток. От Ливан има трансфери във всички значими финансови центрове на Близкия Изток”, дебело подчертаха експерти в областта.

Те загатнаха, че в международните среди се обсъжда въпросът Ливан да бъде превърнат във френска подмандатна зона - както е бил преди много години.

Това била и основната причина, поради която Емануел Макрон скорострелно се оказа първият световен лидер, посетил Бейрут след опустошителния взрив. „ Ако Франция успее да утвърди мандата си в Ливан, това ще бъде големият, историческият удар на Макрон”, коментираха пред Lupa.bg  международни анализатори.