Само в Lupa.bg: „Биг Брадър” следи за тероризъм в метрото

Властта вдига прегради в подземната железница срещу потенциални самоубийци

Крими
16:20 - 17 Септември 2019
2968
Само в Lupa.bg: „Биг Брадър” следи за тероризъм в метрото

До месец модерен „Биг Брадър” ще наблюдава случващото се в софийското метро. Техниката, която ще е последен писък на модата, има за цел да предотвратява терористични атаки, научи Lupa.bg. В момента се преглеждат оферти, след което ще бъде доставено оборудването за наблюдение.

Подобни скенери има в Москва, Париж и в Лондон, но те се държат в пълна секретност, за да може да се гарантира сигурността на пътниците. Източник на Lupa.bg от „Метрополитен” ЕАД издаде, че и у нас ще бъдат монтирани скрити системи, като се очаква специалисти от чужбина да обучат персонала как се действа с иновациите.

В момента метрото се охранява от полиция, което е крайно недостатъчно за предотвратяване на евентуални атаки.

Наш информатор от МВР поясни, че на ден се проверяват средно по около 50 съмнителни лица, но, за щастие, не е засечен нито един потенциален терорист.

Практиката по света в развитите страни е да наемат специални фирми, които правят стратегии и отговарят за сигурността на метрото. Не е изключено скоро и у нас да бъде нает консорциум, който да поеме цялата охрана на метростанциите. 

И още една новина от подземната железница: скоро ще бъдат взети мерки и срещу отчаяните българи, решили да сложат края на живота си под някой влак. Очаква се да бъдат направени заграждения, от които ще може да се влиза само в отворените врати на спрял влак.