Само в Lupa.bg: Бойко бесен от решението на "Фолксваген"

Икономика
13:39 - 12 Юли 2019
5588
Само в Lupa.bg: Бойко бесен от решението на "Фолксваген"

Бойко Борисов е бесен, че автомобилния гигант "Фолксваген" е избрал да стои завода си в Турция, научи Lupa.bg от свои източници в Министерския съвет. Когато рано сутринта в петък премиера е бил информиран за решението на концерна, той видимо се е ядосал и дори мислел да звъни на канцлера Ангела Меркел.

Немците до последно давали гаранции на правителството, че инвестицията е сигурна. За това увери и президента Росен Плевнелиев, който си приписа заслугите за довеждането на корпорацията у нас, което в крайна сметка така и не се състоя.

Борисов няколко пъти призова медиите и бизнеса да не говорят за задаващата се сделка, която в крайна сметка ни се изплъзна. "Не бива да се шуми, те са сериозна компания и не обичат да има спекулации преди официално да оповестят избора си", бе заявил още преди няколко месеца Борисов.

Днес стана ясно, че "Фолксваген" ще построи новия си завод в Турция. Решението е било взето в четвъртък вечерта на заседание на Надзорния съвет на компанията. До последно България бе считана за фаворит в надпреварата с югоизточната си съседка. На финала обаче се появиха съседите ни и взеха под носа бизнеса с предложение, на което не може да се устои.

За избора на Турция са надделяли представителите на Катар в борда на "Фолксваген", смятат западни издания. Катарската държава държи 17% от акциите на германския концерн. Освен това разходите за труд и осигуровки при съседите ще са с поне 25% по-ниски от тези в България.

Новият завод, който ще произвежда коли от марките "Фолксваген", "Шкода" и "Сеат" ще бъде издигнат край град Измир и ще има годишен капацитет от над 350 000 автомобила. По неофициална информация, от Турция са предложили по-голяма държавна финансова подкрепа, както и безплатен терен за изграждането на завода.