Само в Lupa.bg: Бойко нареди на министрите: Отговаряте до час на обвиненията на опозицията

Политика
13:20 - 07 Август 2019
17337
Само в Lupa.bg: Бойко нареди на министрите: Отговаряте до час на обвиненията на опозицията

Бойко Борисов е разпоредил на всички министри, както и на заместниците си в ГЕРБ, на кметовете от партията и на областните координатори да отговарят светкавично на всяко обвинение на опозицията, отправено към правителството и към управлението в даден град или област, научи Lupa.bg от свои източници.

Целта на премиера била да парира всякакви опити на БСП или пък на президента Румен Радев да провокират напрежение в обществото или пък да бъдат водещи в някой от дебатите по горещите напоследък теми за африканската чума или пък за покупката на американски изтребители F-16.

Устната директива Бойко Борисов издал веднага след националното събрание на ГЕРБ на 7 юли, когато официално се раздели с втория в партията Цветан Цветанов, довериха източниците на Lupa.bg. Тогава екс вътрешният министър бе освободен като зам.-лидер на ГЕРБ и шеф на Националния предизборен щаб. На негово място не бе назначен друг, като така Борисов остана само с двама заместници – кметовете на София и на Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. 

До оставката на Цветан Цветанов като председател на ПГ на ГЕРБ и от всички останали постове на 30 май заради скандала с купуването на евтини апартаменти „Апартаментгейт”, той поемаше всички удари на опозицията – т.е. – и в парламента, и извън него бившият МВР шеф отговаряше на всяко обвинение на БСП или на другите партии към правителството и към управляващите. След овакантяването на поста му и предвид местните избори Бойко Борисов е решил да делегира права на всички ръководни кадри в партията да имат по-голямо самочувствие да защитават и с думи, и с дела направеното от кабинета, неговата политика и действия.

Така например час след като на 24 юли президентът Румен Радев направи извънредно изявление по медиите, за да обясни мотивите, с които наложи вето върху Закона за ратификация на договорите със САЩ за нови изтребители F-16, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов дадоха екстрена пресконференция пред централата на ГЕРБ. Те отговориха на всеки от мотивите на държавния глава. В същото време и Министерство на отбраната подробно обори Румен Радев за американските самолети.

Земеделският министър Десислава Танева също в рамките на по-малко от час отговори на обвиненията на червената лидерка Корнелия Нинова, че правителството не се справя с африканската чума по свинете.

Вицепремиерът Томислав Дончев и Владислав Горанов пък многократно реагираха светкавично на всяко обвинение от страна на опонентите за "НАП-лийкс" и всячески бранеха властта от нападките, обявявайки, че данъчните не са виновни, а са жертва на грандиозна измама.

Според анализатори директивата на Бойко Борисов към своите цели да стегне максимално редиците на партията и да вдигне рейтинга на ГЕРБ за предстоящите местни избори, които се очертава да са твърде интересни.