Само в Lupa.bg: Божков платил червеното расо на Дионисий

Общество
09:36 - 15 Юли 2020
9939
Само в Lupa.bg: Божков платил червеното расо на Дионисий

Олигархът Васил Божков е платил червеното расо на отец Дионисий, с което бившият архимандрит блесна вчера на поредната вечер протести срещу правителството, научи Lupa.bg.

По наша информация мантията с кървав цвят, присъща по-скоро на патриарх, струва над 600 долара, без обшивките и се продава в специализирани сайтове. Скъпото расо било платено лично от сметката на милиардера-беглец в Дубай миналата година, твърдят източниците ни.

Това обаче не била единствената дреха, купена от Божков за бившия предстоятел на храма "Св. Александър Невски". Говори се дори, че Дионисий получавал редовна "заплата" от Божков още от 2014-а година. 

Както е добре известно обаче връзките на отчето, срещу когото се води и църковно дело, с олигарха, датират по-отдавна. През 2007 г. Дионисий лобира в парламентарната комисия по вероизповеданият като външен експерт за узаконяването на колекциите на Божков, които сега са обект на изземане от прокуратурата. 

На протестите Димитър Мишев, както е светското име на монаха, се движи плътно с бившия премиер Ренета Инджова. А демонстрациите му срещу властта не са от днес - и преди той е изразявал остри позиции срещу Бойко Борисов, като в свое изказване дори си беше позволил да предложи забрана на премиера да стъпва в православен храм.