Само в Lupa.bg: Божков ял попара и камилско месо в затвора

У нас
18:45 - 08 Май 2020
10475
Само в Lupa.bg: Божков ял попара и камилско месо в затвора

Мултимилионерът Васил Божков, който разкри, че е прекарал няколко седмици в затвора, е бил приведен в обща килия в "Ал Уатба" през февруари и е сърбал попара с над 2000 индийци, излежаващи присъди там.

"Ужасни условия, задължителен прием на лекарства и системен бой от надзирателите" са основните обвинения срещу управата на зандана от години от различни правозащитни организации, разкри проверка на Lupa.bg.

Затворът е разположен на 140 километра от Дубай, където Божков в момента пребивава, и е всъщност в границите на Абу Даби, но е един от най-големите и строго охраняваните в Обединените арабски емирства.

Британци, чакащи присъда в страната, разказват, че условията в него и отношението към пандизчиите много приличат на сцени от емблематичния филм "Среднощен експрес", с единствената разлика, че всички килии и общи помещения се лъскат по няколко пъти на ден и излизанията на въздух в горещината са позволени. Вътре обаче дори вентилатор не е позволен, камо ли климатична система. Основният брой задържани там е индийски граждани, заради което постоянно "валят" ноти между властите в Абу Даби и Делхи. 

Самият Божков призна тази сутрин, че това е един от най-строгите затвори и че условията, в които е бил, са недобри, като дори не е разполагал с идентификационен номер, нито достъп до външния свят или възможност да води телефонни разговори. Свижданията в "Ал Уатба" са позволени единствено за преки роднини на затворниците. Това обяснява и твърдението на олигарха, че никой не го е посещавал там. През февруари, когато у нас се заговори, че високопоставени руски представители са го посещавали, с цел да се договори измъкването му от наказателна отговорност, той е бил в ареста в Дубай, преди да бъде прехвърлен във въпросния пандиз. 

Единственото, за което администрацията на "Ал Уатба" може да се "похвали", е, че в тесните килии побоищата са ежедневие, но не и сексуалните посегателства. На всеки затворник се правят медицински изследвания преди постъпване, включително за ХИВ, а на входа те приемат лекарства за потискане на либидото - въпрос, който също е в конспекта на НПО-тата по света, борещи се за по-хуманно отношение към арестанти и изтърпяващите наказания. 

"Храната е блудкава и нехигиенична. Затворниците живеят на ферментирало камилско месо, червиви плодове, попари и имат право само на 2 чаши на ден студена вода в жегата", твърдят представители на глобалната правозащитна организация "Правосъдие за продан" в официално писмо до властите в Абу Даби през 2017 г. 

Към момента всички свиждания очи в очи в "Ал Уатба" са забранени заради коронавирусната пандемия. В ОАЕ броят на установените носители е близо 17 хиляди. Затова близките на затворниците имат право да ги виждат единствено в специален онлайн канал.