Само в Lupa.bg: Бум на насилието над жени през юли

Според социалния работник Любомира Цъцарова всяка изминала година случаите се увеличават

У нас
11:10 - 01 Август 2019
3958
Само в Lupa.bg: Бум на насилието над жени през юли

„Най-много жени, жертви на домашно насилие, са потърсили социална и психологическа помощ през юли. През изминалите месеци броят на пострадалите сякаш е по-малък”, заяви пред Lupa.bg социалният работник Любомира Цъцарова от пловдивската фондация „Джендър алтелнативи”.

Любомира Цъцарова

„С всяка изминала година все повече жени се обръщат за помощ към нас. През 2017 г. случаите на домашно насилие само за Пловдив са били около 300, през 2018 г. вече са над 400. Очакваме ръст през настоящата”, отбелязва социалният работник.

 „Най-честата причина за малтретирането на жените е патриархалното мислене на мъжете. Те гледат на половинките си като на собственост. Не им позволяват да учат, да се развиват, дори да излизат от вкъщи. Комплексират се, ако вземат по-висока заплата от тях”, изрежда причините за побоя над жени Цъцарова. Тя се надява, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието и агресивните мъже ще се озаптят.

 „Обикновено мъжете душат жените си, блъскат главите им в пода. Една от нашите клиентки сподели, че при поредния побой толкова зле се е чувствала, че искала по-бързо да умре”, разказва Цъцарова.

Към фондацията „Джендър алтелнативи” се е обърнала и пловдивчанка, чийто 5-годишен син бил отвлечен от съпруга й, като преди това тя била жестоко пребита.  Детето е намерено и й е върнато, а съдът е издал ограничителна заповед срещу бащата да не доближава жена си и жилището й.