Само в Lupa.bg: Бум на салмонела в храните

Актуални новини
14:21 - 08 Април 2022
6313
Само в Lupa.bg: Бум на салмонела в храните

Голяма част от пробите на храна, които минават през агенцията по храните са с установена салмонела, научи Lupa.bg от източник в Министерството на земеделието. 

Експертите били изключително притеснени от установените проби и работели дори извънредно, за да смогнат да тестват всичко необходимо. Салмонелата била установявана предимно във вносни храни. Но досега никога не се е случвало да има такъв бум, признават запознати. 

Заради мащабите на проблема не е ясно към момента колко салмонелозни продукта сме изяли и колко такива има вече пуснати на пазара. Според лични лекари бумът на стомашно-чревни проблеми в България последните седмици може да се държи до голяма степен на погълната салмонела, а не само на стомашно-чревен вирус. Причината е, че симптомите се припокриват.

Преди два дни стана ясно, че Европейски страни, включително България, изтеглят шоколадови яйца и бонбони от пазара заради доказани случаи на деца, заразени със салмонела след консумация на шоколадовите продукти.

За съжаление се оказва, че не става дума само за шоколадови продукти, но и за хранителни такива. Стоките, за които се установи, че са заразени се спират, но според запознати има много такива, които отиват на пазара. Затова изключително важно е на всички меса и яйца да се прилага добра термична обработка и да се внимава много с млечните продукти. Купувайте само от доверени доставчици и задължително гответе добре продуктите.

Плодовете и зеленчуците също не са безопасни. някои плодове и зеленчуци, които употребяваме основно в свеж вид могат да послужат като фактор за предаване на салмонелната инфекция.

Такива са зелените салати и краставиците основно. 

Салмонелната инфекция обикновено се развива за няколко часа до няколко дни след като сте погълнали салмонелни бактерии. В повечето случаи до 6-10 часа след консумацията симптомите се появяват. Най-често пациентите се оплакват от гадене и повръщане, повишена телесна температура, главоболие, стомашни болки
диария, която най-често е водниста и зловонна.

Оплакванията на пациентите продължават 3-4 дни максимум седмица, въпреки че може да е нужен и месец да се възстанови нормалната чревната функция. В някои от случаите се стига до болница, като не липсват и примери с фатален изход.