Само в Lupa.bg: ЦУМ фалира до края на годината?

Корпоративни вести
11:48 - 05 Октомври 2020
10699
Само в Lupa.bg: ЦУМ фалира до края на годината?

Емблемата на София - ЦУМ, фалира до края на годината, съобщи за Lupa.bg един от последните търговци, решил да хлопни врати и решетки и да напусне крайно непопулярното място в центъра на града. Оказва се, че само за последните 2 години редица магазини са приключили дейността си в иначе суперлуксозната сграда, собственост на пловдивския социалист Георги Гергов.

Той успявал да опази легендата жива само благодарение на офис пространствата, които търгува под наем на доста примамливи цени. Тази година обаче заради пандемията финансовото състояние на ЦУМ било плашещо, твърди още нашият източник. Дори на уебстраницата на бившия търговски мастодонт от времето на соца са останали да се рекламират само 4 обекта, от които единият е на водния монополист в столицата.

Всъщност сградата се пълни предимно от абонатите на ВиК-то на града, а не от реални клиенти с добри възможности. Зданието е празно през по-голямата част от времето, а останалите магазини в него продават само луксозни стоки, неподходящи за джоба на препатилите от водните сметки граждани. 

Офисите в същото време са полупразни, а рентите държат изключително ниска цена на кв. метър за отличната си локация, на фона на баснословни наеми в съседство. 

"Не е изключено до края на годината да се наложи обявяването на фалит", прогнозира собственикът на един от последните затворени обекти. А преди години самият Гергов обяви, че само чака подходяща цена от държавата, за да се раздели с ЦУМ и да го предостави за нуждите на Министерството на културата, за да може Националният исторически музей да се премести в центъра на града, каквито планове витаеха и на "Московска" 33.