Само в Lupa.bg: Цветанов се коалира с "Промяната" и ДБ?

Бившата дясна ръка на Бойко Борисов се мъчи да се прикачи към демократичното обединение, Христо Иванов не го иска

Политика
12:57 - 10 Февруари 2023
5520
Само в Lupa.bg: Цветанов се коалира с "Промяната" и ДБ?

Партията на Цветан Цветанов прави опити да стане част от коалицията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за предстоящите на 2 април извънредни парламентарни избори, научи Lupa.bg. В последната седмица Цветанов дори се е срещнал с лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

На срещата бившата дясна ръка на Бойко Борисов в ГЕРБ заявил, че неговата формация "Републиканци за България" може да доприсене поне с 80 000 гласа за демократичното обединение. Тези гласове пък можело да се окажат ключови за това коалицията да стане първа политическа сила на вота. Хора от партията на Цветанов също водят разговори с Кирил Петков и Даниел Лорер от "Продължаваме промяната". Не бива да се подценява и възможността по линия на Цв.Цв. да се намери и допълнително финансиране.

Според източник на Lupa.bg, категорично против са от "Демократична България", както и съпредседателя на "Промяната" Асен Василев. "Цветанов дълго беше част от статуквото като най-доверено лице на Борисов, той в никакъв случай не е от защитниците на правовата държава. Няма как да се асоциираме с него. Не вярваме в катарзиса му, съжалявам", бил категоричен Христо Иванов, а думите му били подкрепени и от Асен Василев.

Затова най-вероятно коалицията ще е негласна - възможно е хора на "Републиканци за България" да се появят на ключови позиции в листите, предупреждават източниците на Lupa.bg. 

Мили думи за готвеното демократично управление изрече днес Цветанов в интервю за финансираната от икономическата групировка ТИМ телевизия "България он еър". „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ може да са първа политическа сила на 2 април“, заяви председателят на "Републиканци за България". По думите му, обединението на ПП и ДБ би имало по-голям шанс, ако обере периферия от партии и сдружения, като по този начин ще вземат вота на тези, които не гласуват.  

„От "Републиканци за България" направихме нашия избор с неучастие в предишните предсрочни парламентарни избори. Подкрепихме както „Продължаваме промяната“, така и „Демократична България“. Специално в Шумен имахме сериозно организационно участие. С подобна нагласа сме да ги подкрепим, защото колкото и да казват някои, че може би не е най-доброто, което имаме, аз мога да кажа, че в момента на политическата сцена по-добро няма, за да се създаде енергия за промяна, която трябва да се случи“, заяви председателят на партията.    

Според Цветанов предстоящите предсрочни избори няма да решат политическото бъдеще, а местните избори на есен. При липсата на редовно правителство и редовен кабинет това би довело до „фундаментални грешки“.