Само в Lupa.bg: Даниел Митов през 2009 г.: Бойко Борисов си е на БСП

Политика
18:10 - 22 Април 2021
11895
Само в Lupa.bg: Даниел Митов през 2009 г.: Бойко Борисов си е на БСП

Бойко Борисов има всички данни да си е тяхно момче (на БСП - б.ред.). Също така в него няма нищо автентично дясно, далеч е от компетентността, нужна за управление на община, камо ли на държава. Думите са написани не от кого да е, а от самия проектопремиер на Борисов - за следващ кабинет на ГЕРБ Даниел Митов, припомниха източници на Lupa.bg. 

Мисълта си срещу Борисов той е излял през далечната 2009 г., далеч преди изборите, осигурили първия мандат на ГЕРБ в изпълнителната власт и преди Митов да се раздели с ДСБ, а впоследствие да стане външен министър във втория кабинет на Бойко. 

"За мен не би имало по-голямо щастие ако традиционната десница успее да извоюва такова място в следващия парламент, че да управлява самостоятелно. За съжаление обаче пред нас се очертава различна реалност. Знаейки какво е нужно, за да може страната да се превърне в нормална европейска държава, в която важат европейски правила и цивилизационни норми, трябва да се търсят партньори, които споделят еднакъв с нас дневен ред и средства за постигането му", казва тогава Митов - тезата му е почти идентична с настоящия опит да се водят преговори с Демократична България, който се провали в зародиш с категоричен отговор от хората на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. 

Преди повече от десетилетие сегашният лоялен кадър на Борисов, а вече и член на ГЕРБ, смята, че по-широк десен проект е можел да изтика ГЕРБ в ъгъла. И прогнозира кабинета, който се случи 4 години по-късно в коалиция между ГЕРБ и РБ: "Ако това се случи, ГЕРБ ще се види принудена да направи правителство с десницата и съответно да бъде естествено доминирано от десните вътре. Ще се види принудена да не назначава бивши сътрудници на ДС където и да било, ще бъде принудена да прилага разумна икономическа политика, да реформира съдебната система така че да бъде ефективна в борбата срещу корупционните схеми на сегашните управляващи и вякакви възможности за бъдещи проявления".

"Притежаваме политици като Иван Костов, които могат да взимат отговорни държавнически решения и да внесат стабилност и гаранции за нормалност. Авторитети, които ГЕРБ не може да пренебрегне, най-малкото защото там компетентните и способните хора са малцина", признава тогава Даниел Митов. И заявява: "Обичам Иван Костов, дължа много на него".