Само в Lupa.bg: Дионисий Зарята проваля Горан Благоев

Актуални новини
16:00 - 25 Юни 2020
16644
Само в Lupa.bg: Дионисий Зарята проваля Горан Благоев

Низвергнатият от Българската православна църква архимандрит Дионисий е човекът, заради който историкът и водещ на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев си има сериозни проблеми с БНТ, както и с митрополитите, научи Lupa.bg.

Скандалният поп, който се прочу, че като председател на настоятелството на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" през 2016 г. поръча заря за Великден и си позволи да заглуши възкресния поздрав на патриарх Неофит с гвардейски марш, си навлече гнева и на миряни, и на духовниците. Оттам тръгна и ироничния му прякор Дионисий Зарята. Той стигна и по-далеч - пренебрегна Светия Синод и наложи такса от 5 лева за туристите, които посещават най-големия храм на Балканите.

През 2014 г. архимандритът трябваше да бъде ръкоположен за епископ. Тогава обаче се заговори как е участвал в раздаването на титли архонт - най-вече на бизнесмени, и участието му в служби с ордени, непризнати от църквата.

Архимандритът с уж миловидно изражение си позволи и да критикува публично решения на владиците, с което чашата на търпението на патриарха и на Синода преля и те го свалиха от високия църковен пост и му забраниха да служи в БПЦ. Срещу него беше заведено и църковно дело, като Дионисий бе обвинен във финансови злоупотреби и неспазване на църковните канони. Миряните пък недоволстваха, че кичът и светските прояв нямат място в духовното. Устатият мъж в расо заплаши с анатема пък всички, гласували за Истанбулската конвенция.

Поведението му преля чашата на търпението на митрополитите и в крайна сметка през 2017 г. той бе махнат от "Св. Александър Невски". Той пък не спря да обикаля телевизионните студиа и да сипе хули срещу църквата, към която принадлежеше.

Според източници на Lupa.bg Горан Благоев е пресолил манджата, давайки непрекъснато трибуна на Дионисий, със светското име Димитър Мишев. "Изгоненият архимандрит през 2-3 предавания гостуваше във "Вяра и общество" и видимо използваше националния ефир за личен пиар и да охули Българската православна църква, без духовната институция да има право на ответен отговор", коментираха пред Lupa.bg запознати със скандала.

По време на изслушването на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков в сряда той потвърди, че в телевизията са получени стотици писма от недоволни зрители, които упрекват медията, че непрекъснато дава трибуна на Дионисий, който има съдебни и етични спорове със Синода. „Той не просто не е оторизиран да представлява църквата, дори не може да служи в нея и я съди – добави Кошлуков. – Представете си, че в „Панорама” поканим подсъдимите Баневи да коментират действията на прокуратурата, това е невъзможно, нали?”, възмути се генералният директор пред членовете на СЕМ. Той разкри и че Благоев е назначавал свои роднини в предаването и е сключил договор със съпругата си.

Според Кошлуков църквата и държавата не бива да бъдат хулени в ефира на обществената телевизия. „Заради личния конфликт на един човек със сСнода БНТ не може да изпълнява обществената си функция”, заяви Кошлуков, коментирайки факта, че БПЦ не позволява на своите свещеници да влизат в ефира на предаването. Както е известно преди няколко години Синодът забрани на официални представители на църквата да гостуват във "Вяра и общество", въпреки че Горан Благоев бе един от малкото журналисти, които имаха привилегията да правят интервюта с вече покойния патриарх Максим и с дядо Неофит.

В крайна сметка именно Дионисий Зарята може да стане основната причина Горан Благоев да бъде свален от ефир, ако не приеме изискванията на ръководството на БНТ да води обективно предаването си и да дава трибуна на различни гледни точки.